Istorijat

Kompanija Montenegro Airlines je osnovana 24. oktobra 1994. godine. Registrovana je za obavljanje redovnog domaćeg i međunarodnog putničkog saobraćaja i charter saobraćaja, kao i za prevoz prtljaga i pošte. 

Kako je godinama rasla kompanija, flota i broj zaposlenih, Montenegro Airlines se razvijao u modernu instituciju koja posluje u skladu sa savremenim svjetskim standardima o čemu svjedoče naši zadovoljni putnici, ali i brojni dobijeni sertifikati.

 

 

Razvojni put

Osnivanje avio-kompanije

Crnogorska nacionalna avio-kompanija osnovana je 24. oktobra 1994. godine.

Sama ideja o osnivanju crnogorske avio-kompanije postojala je mnogo duže, a početkom devedesetih je ova ideja detaljno elaborirana u Vladinoj Agenciji za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja, kada je i konstatovano da saobraćajna povezanost Crne Gore sa svijetom ne odgovara potrebama savremenog turizma, kao ni potrebama poslovnih ljudi.

Nakon sto je 1993. godine Vlada prihvatila ideju o osnivanju avio-kompanije, pristupilo se brojnim administrativnim pripremama. Osnivački akt potpisan je u septembru 1994. godine, a kompanija je registrovana 24. oktobra 1994. godine. Za prvog direktora Montenegro Airlinesa izabran je dr Zoran Đurišić 1994. godine.

Prvi avion

Fokker 28Mk 4000, nabavljen je u jesen 1996. godine.

Godine kada je osnovana avio-kompanija bile su nepovoljne po cijeli region, te je ovo bio razlog zašto nije bilo moguće odmah pristupiti nabavci aviona. Prvi avioni su bili tipa Fokker 28Mk.

Prvi let

Prvi let sa natpisom naše kompanije bio je 7. maja 1997. godine. Tog dana, tačno u 10:30, "Lovćen" je sletio u Bari. Istorijska i poslovna povezanost Crne Gore i Italije bili su razlozi zbog kojih smo se odlučili da baš naš prekomorski susjed bude naše prvo odredište.

Let na ovoj prvoj međunarodnoj destinaciji trajao je 50 minuta. Crnogorske predstavnike su u Bariju dočekali brojni predstavnici medija, političkog i ekonomskog života Pulje. Na svečanom prijemu koji je bio priređen ovim povodom u hotelu "Palas" obratili su se tadašnji gradonačelnik Barija, Simeone di Kanjo Abreša, predsjednik Vlade pokrajine Pulja Salvator di Stazo, kao i tadašnji ambasador SRJ u Rimu Miodrag Lekić.

Drugi avion

U julu 1998. godine kupljen je i drugi Fokker 28Mk 4000, čime su se stvorili uslovi za dalje osvajanje tržišta.

Prve godine svog letenja avio-kompanija je imala 16 hiljada putnika dok je već naredne godine imala 70 hiljada putnika. Ovakav razvoj avio-kompanije i porast broja putnika uslovio je nabavku drugog aviona istog tipa.

Otvaranje novih linija

Krajem 1999. godine, nakon burnih godina za cijeli region, ne samo za Crnu Goru, otvorili smo veoma značajnu destinaciju prema Frankfurtu, koji je do danas jedna od naših najfrekventnijih destinacija. Kraj te godine obilježen je letovima za Cirih, Ljubljanu, Skoplje, Istanbul i Budimpeštu.

Član IATA asocijacije

U aprilu 2000. godine postali smo član Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA-e). To je bio preduslov za dobijanje dozvola za redovni vazdušni saobraćaj, ulazak u Amadeus i ostvarivanja tijesne saradnje sa drugim avio-kompanijama.

Pošto je tri godine obavljao saobraćaj kao charter kompanija, Montenegro Airlines je bio spreman da postane član IATA-e. Stučnjaci ove međunarodne asocijacije, nakon izvršene inspekcije tehničkih, letačkih, bezbjedonosnih i operativnih procedura, konstatovali su da je kompanija ispunila sve uslove da postane ravnopravan član sa brojnim svjetskim avio-kompanijama. Ali ovo je tek početak niza uspjeha.

Nabavka Fokkera 100

U 2000. godini počinje obnavljanje flote i nabavka novih aviona tipa Fokker 100, a Montenegro Airlines prerasta u modernu avio-kompaniju. Do kraja 2003. godine imali smo u vlasništvu četiri letilice ovog tipa.

Flota od dva Fokkera 28Mk zamijenjena je sa modernim letjelicama Fokker 100, koji predstavljaju najveći domet svjetske vazduhoplovne tehnologije. Ovi avioni su opremljeni najmodernijom navigacionom opremom koja omogućuje automatsko slijetanje, čak i u uslovima nulte vidljivosti, najmodernijim sistemom za upozorenje pilota na kvarove i velikim brojem dupliciranih i tripliciranih sistema čime se ostvaruje visok stepen pouzdanosti.

Amadeus Sistem User

5. marta 2003. godine Montenegro Airlines je postao korisnik "Amadeus system user"-a.

Amadeus sistem je vodeći svjetski rezervacioni sistem koji koriste 130 drugih svjetskih avio-kompanija. Putem Amadeus sistema, naš red letenja i avio-karte postale su dostupne putnicima širom svijeta. Takođe, karte drugih kompanija sa kojima imamo ugovore, mogu se kupiti u našim poslovnicama.

Milioniti putnik

2. jula 2004. godine nagrađujemo milionitog putnika sedmodnevnim aranžmanom za Pariz za dvije osobe. Milionska cifra se vezuje za period od početka obavljanja letova.

Izdavanje milionite karte i identifikacija jubilarnog putnika obilježeno je u podgoričkoj poslovnici.

Milion i petsto hiljaditi putnik

5. juna 2005. godine nagradili smo milion i petsto hiljaditog putnika. Kraj 2005. i početak naredne godine obilježili su rekordan broj i putnika i letova.

Na prepunom beogradskom aerodromu identifikovana je stalna korisnica naših usluga, koja je nagrađena aranžmanom za dvije osobe u turskom ljetovalištu Bodrum.

Prva elektronska karta

22. februara 2006. godine izdali smo prvu elektronsku kartu na Balkanu. Karta je izdata u našem predstavništvu u Cirihu.

Na aerodromu u Cirihu prva elektronska karta izdata je našem putniku koji već 25 godina živi u Cirihu. Uvođenje elektronskog tiketinga među prvima u Evropi samo je još jedan dokaz uspješnosti naše kompanije i želje da ispratimo savremene trendove u avijaciji.

Dvomilioniti putnik

Na početku ljetnje sezone, 14. juna 2006. godine, nagradili smo svog dvomilionitog putnika.

Stalan porast broja destinacija, porast broja letova, a samim tim i broja putnika, uslovio je da na samom startu ljetnje sezone identifikujemo jubilarnog putnika. Putnica Elida Mijović iz Podgorice je osvojila aranžman za dvije osobe u Parizu.

IOSA sertifikat

21. februara 2007. godine Montenegro Airlines je zvanično dobio IOSA sertifikat – najznačajniji međunarodno priznat program koji obuhvata bezbjednosne, organizacione i kadrovske standarde u civilnom vazduhoplovstvu u cilju unapređenja bezbjednosti i efikasnosti avijacije.

Jedan od ključnih elemenata IATA-inih inicijativa za bezbjednost jeste IOSA, IATA-in program kontrole operativne bezbjednosti. IOSA ima jasan i jedinstven cilj - poboljšanje sigurnosti u vazdušnom saobraćaju. Osnovu kontrole čini strogo postavljenih 750 sigurnosnih standarda, razrađenih od strane vise od sto međunarodnih eksperata za vazdušni saobraćaj. Njeni standardi su razvijeni kako bi se u cijeloj industriji podigao stepen bezbjednosti. IOSA standarde priznaju i američke vazduhoplovne vlasti, koje nakon "11. septembra" primjenjuju veoma stroge bezbjedonosne standarde u avijaciji.

Letovi ka Rusiji

19. maja 2007. godine uspostavljen je vazdušni most sa Rusijom. Letovi ka ovoj destinaciji od tada obavljaju se prema Moskvi i St. Peterburgu.

Avioni Montenegro Airlinesa saobraćaju prema Rusiji tri puta nedeljno tokom zimske sezone, dok je tokom ljetnje sezone broj letova ka ovoj destinaciji povećan.

Inoviranje flote

23. jula 2007. godine otpočinje proces ponovnog inoviranja flote. Potpisan je ugovor o nabavci dva aviona tipa "Embraer 195". Ovaj tip aviona predstavlja generaciju modernih letjelica koji ispisuju nove stranice u komercijalnom vazduhoplovstvu, ali i u poslovanju kompanije.

Ovaj avion pripada E-jets porodici, prepoznatljiv je po svojoj sofisticiranosti i izuzetnim performansama. Sa svojim najmodernijim tehničko-tehnološkim rješenjima sa pravom nosi naziv "avion za 21. vijek". Ovi avioni dizajnirani su po tzv. E-principu i nude najsavremeniji inženjering, superiornu ergonomiju izvanrednu efikasnost i impresivnu ekonomičnost. Njegovim dolaskom u našu flotu omogućeno je osvajanje novih tržišta, a putnicima ponuđen najefikasniji, u tehnološkom smislu, najnapredniji i najudobniji avion na nebu.

Obnovljen IOSA sertifikat

12. februara 2008. godine obnovljen IOSA sertifikat, kada je naša kompanija ispunila još strože bezbjedonosne IOSA standarde.

IOSA standard je međunarodno priznat i prihvaćen standard kontrole sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Prilikom svakog narednog obnavljanja sertifikata svaka kompanija prolazi još strožiju kontrolu nego prethodnu. Dobijanje IOSA sertifikata i ispunjenje strogo postavljenih 900 sigurnosnih i bezbjednosnih standarda, najbolja je potvrda o kvalitetu, nivou poslovanja i vrijednosti naše kompanije.

Dolazak prvog Embraera 195

8. juna 2008. godine sletio je na podgorički aerodrom prvi avion tipa Embraer 195.

Dolaskom ove letjelice u flotu nase avio-kompanije započela je nova era u razvoju. Ovom prilikom na podgoričkom aerodromu priređen je svečani pres koktel kome su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i javnog života, poslovni partneri, kao i zaposleni.

Promotivni let za London

15. juna 2008. godine direktnim letovima povezali smo Crnu Goru sa jednim od najvećih administrativnih i biznis centara u svijetu – Londonom.
Montenegro Airlines je ovim povodom u prestižnom londonskom hotelu The Dorchester organizovao pres koktel za goste i medije iz Velike Britanije, kao i za medije i goste iz naše zemlje, koji su ovom prilikom doputovali promotivnim letom u London. Montenegro Airlines obavlja letove ka Londonu tri puta nedjeljno tokom cijele godine.

Direktni letovi za Milano

24. jula 2008. godine otpočeli su direktni letovi za Milano.

Na milanskom aerodromu Malpensa, u prisustvu velikog broja italijanskih medija, tour operatora, kao i brojnih predstavnika crnogorskih medija i predstavnika turističke privrede Crne Gore, održan je pres koktel, na kojem je i zvanično otvorena nova linija crnogorskog avio-prevoznika za Milano i predstavljena turistička ponuda Crne Gore. Letovi za Milano se obavljaju dva puta nedjeljno tokom cijele godine.

Tromilioniti putnik

12. septembra 2008. godine identifikovan je jubilarni tromilioniti putnik ove avio-kompanije.

Jubilarna putnica identifikovana je na osnovu kompanijskih statističkih pokazatelja i podataka iz globalnog rezervacionog sistema - Amadeus. Tromilionska cifra se vezuje za period od početka obavljanja letova kompanije. Nagrada, aranžman za dvije osobe u Parizu, uručena joj je poslovnici Montenegro Airlinesa, odmah nakon kupovine tromilionite karte.

Restruktuiranje kompanije

10. novembra 2008. Montenegro Airlines je izvršio sve pripreme za privatizaciju i prešao iz društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) u akcionarsko društvo (a.d.). Za predsjednika Odbora direktora Montenegro Airlinesa izbran je dr Zoran Đurišić, dok je za v.d. Izvrsnog direktora imenovan Petar Glomazić.

Dolazak drugog Embraera

23.05.2009. stigao je drugi avion ovog tipa u flotu, a sedmi u ukupnoj floti kompanije.Embraer 195, pripada Embraerovoj E-jets porodici, prepoznatljiv je po svojoj sofisticiranosti i izuzetnim performansama. Ovaj avion ima 116 komfornih sjedišta, po četiri u svakom redu, širi prolaz između redova, veći prostor za prtljag. Najmodernija tehničko-tehnološka rješenja u kokpitu su poslednja riječ tehnike, pa su avioni ovog tipa sa pravom nazvani avionima 21. vijeka. Povodom dolaska novog aviona uprilićen je pres koktel za prisutne.

Montenegro Airlines - najtačnija avio-kompanija

24.11.2009. Montenegro Airlines je u konkurenciji za najtačniju avio-kompaniju proglašen za najtačnijeg avio-prevozioca od strane ruskih vazduhoplovnih vlasti i moskovskog aerodroma Domodedov. Uvidom u tačnost saobraćaja i preciznost letenja svih avio-prevozilaca čiji avioni slijeću na moskovski aerodrom, Montenegro Airlines je dobio Priznanje za kvalitet. Priznanje je dodijeljeno na osnovu rezultata iz oktobru 2009. godine. Moskovske vazduhoplovne vlasti su potvrdile da Montenegro Airlines nije imao ni jedan minut kašnjenja na svojim letovima i dobio je "ocjenu redovnosti 100%", kao i priznanje za "Najtačnijeg avio-prevozioca". Dobijanje ovog priznanja, pored značajnog IOSA sertifikata čiji je Montenegro Ailrines nosilac, je još jedna potvrda kvaliteta, tačnosti i bezbjednosti crnogorske avio-kompanije.

Wild Beauty Award 2009 - "najbolji turistički web site"

16.12.2009. - Kompanijski veb sajt, www.montenegroairlines.com, ocijenjen je kao najbolji turistički web-site u Crnoj Gori u 2009. godini. Priznanje za najbolji veb sajt dodijeljeno je od strane Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom Predsjednika države. Ovim povodom, našoj kompaniji je uručena godišnja nagrada "Wild Beauty Award 2009 - najbolji turistički web site". Kompanijski veb sajt je u produkciji od 05. marta 2009. godine.

Treći Embraer u floti Montenegro Airlinesa

18.07.2010. Montenegro Airlines, pod sloganom "ZA VAS", predstavio je treći novi avion u floti, Embraer 195. Nabavkom ovog aviona, nacionalni prevoznik je formirao impozantnu flotu od osam najsavremenijih aviona današnjice. Nabavkom tri moderna aviona ovog tipa realizovana je prva faza obnove crnogorske avio-flote. Tom prilikom, na podgoričkom aerodromu, organizovan je svečani pres koktel za brojne zvanice, goste iz političkog i javnog života, predstavnike medijskih kuća iz Crne Gore i inostranstva, kao i zaposlene u Montenegro Airlinesu.

20.000 turista tokom dva vikenda

26.05.2011. - Montenegro Airlines je tokom poslednja 2 vikenda u maju prevezao oko 20.000 putnika iz Evrope ka Crnoj Gori. Od pristiglih 20.000 putnika, više od pola su turisti. Njihovim dolaskom, značajno su se popunili kapaciteti crnogorskih hotela. Za njihov prijatan dolazak pobrinula se crnogorska avio-kompanija, koja je velikim dijelom zaslužna što sezona počinje već u aprilu. Težnja, kako Montenegro Airlinesa, tako i turističke privrede i ministarstava turizma i saobraćaja, je da se turistička sezona produži na 6 mjeseci, što ranije nije bio slučaj.

Broj putnika za Niš povećan 40 odsto

31.01.2012. - Broj putnika koji su u 2011. godini putovali avionima Montenegro Airlinesa prema Nišu porastao je 40 odsto u odnosu na 2010. godinu, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije dr Zoran Đurišić na pres konferenciji, koja je održana 31.01.2012. u Podgorici. Pres konferenciji je prethodio sastanak sa delegacijom grada Niša, koju je predvodio gradonačelnik tog grada, Miloš Simonović.

Sastanak predsjednika avio-prevozilaca sa prostora Ex-Yu

Miločer, Budva, 19.05.2012. godine - Crnogorska avio-kompanija, Montenegro Airlines bila je domaćin sastanka na kome su se okupila četiri regionalna avio-prevoznika sa teritorije bivše Jugoslavije. Izvršni direktori četiri kompanije iz regiona su jednoglasni u ocjeni da su izuzetno otežani uslovi poslovanja i pored povećanja broja putnika. Na ovo utiču visoke cijene goriva, kontrola leta, visoke cijene aerodromskih usluga i usluga opsluživanja aviona. Usaglasili su se da su ovo limitirajući faktori razvoja svake kompanije pojedinačno. Predstavnici su jednoglasni u odluci da treba raditi na daljem unapredjivanju saradnje jer su kompanije regionalno upućene jedne na drugu. Ocjenjujući da je sastanak bio izuzetno konstruktivan i koristan za sve aktere, odlučeno je da se nakon sastanaka radnih grupa, sastanak u istom sazivu održi u narednom periodu.

Konstituisan novi Odbor direktora Montenegro Airlinesa

17.06.2013. u upravnoj zgradi Montenegro Airlinesa održana je Prva konstitutivna sjednica novog Odbora direktora Montenegro Airlinesa AD Podgorica, na kojoj je konstituisan novi Odbor direktora.

Za predsjednicu ovog organa upravljanja izabrana je g-đa Daliborka Pejović, dok je za potpredsjednika izabran g-din Tufik Bojadžić. Članovi Odbora su Duško Lalićević, Živko Andrijašević, Branislav Golubović.

Montenegro Airlines danas

Danas Montenegro Airlines održava redovan saobraćaj ka Cirihu, Frankfurtu, Dizeldorfu, Rimu, Parizu, Ljubljani, Beču, Beogradu, Moskvi i Kopenhagenu, uspješno uspostavljući vazdušni most između Crne Gore i Evrope.

Pored redovnih, mnoge destinacije našle su se na karti naših charter letova: Lajpcig, Berlin, Štutgart, Nirnberg, Miluz, Dol, Nant, Bari, Brindizi, Napulj, Atina, Krf, Rodos, Skijatos, Istanbul, Tel Aviv, Riga, Hurgada, Brno, Ostrava, Grac, Klagenfurt, Katanija i drugi.

Flotu Montenegro Airlinesa danas čine 6 modernih letjelica od kojih su četiri tipa Embraer (tri tipa Embraer 195, jedna tipa Embraer 190) i dvije tipa Fokker 100. Razvojni planovi Montenegro Airlinesa se odnose na dalje inoviranje i proširenje flote avionima tipa Embraer 195. Osvajanje novih tržišta, otvaranje novih linija, povećanje broja rotacija ka postojećim destinacijama, povećanje broja putnika su ciljevi koji su pred kompanijom.

 

Odbor direktora avio-kompanije:

 • Predsjednica odbora direktora, Daliborka Pejović
 • Potpredsjednik odbora direktora, Tufik Bojadžić
 • Član odbora direktora, Predrag Marković
 • Član odbora direktora, Almir Rebronja
 • Član odbora direktora, Andrijana Vukotić

 

Menadžment avio-kompanije:

 • Izvršni direktor, Živko Banjević
 • Komercijalni sektor, v. d. direktor Predrag Marković
 • Medija centar i marketing, direktorka Tijana Kavarić
 • Sektor pravnih, kadrovskih i opštih poslova, direktor Lidija Pantović
 • Finansijski sektor, v.d. direktor Jelena Kilibarda
 • Sektor zemaljske operative, direktor Dejan Bojanić
 • Sektor letačke operative, direktor Draško Popović
 • Sektor održavanja vazduhoplova, direktor Aleksandar Drakić
 • Centar za obuku vazduhoplovnog osoblja, direktor Vladimir Vukčević

Od Polazak
Do
Odrasli (25-59) Omladina (12-24)
Djeca (2-11) Infanti (0-1)
Seniori (60+)