Montenegro Airlines

Rezervacije

Red letenja

Status putovanja

Hoteli

Rent-a-car
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
Multisegment letovi
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com
Nastavite putovanje sa našim partnerom
Sixt.de

Beč

Beč - Montenegro Airlines - poslovnica

Adresa:

 • Liechtensteinstrasse 12, Wien 1090, Österreich

Telefoni:

 • + 43 19 226 289
 • mobilni: + 43 67 65 566 878
 • mobilni: + 43 66 43 111 405

Fax:

 • + 43 19 226 289

e-mail:

 

Poštovani putnici,
sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da Montenegro Airlines, nacionalna avio-kompanija Crne Gore, nakon komercijalnog prekida rada uslovljenog pandemijom COVID-19, postupno obnavlja saobraćaj. Obnova letova ka/iz Beča je počela od 15. juna i ka ovoj destinaciji ćemo letjeti ponedjeljkom i subotom.

Uputstva za ulazak u Austriju

Za putnike koji dolaze iz Crne Gore u Austriju primjenjuju se isti propisi iz važeće uredbe (kojom se reguliše ulazak vazdušnim i kopnenim putem) koja je na snazi od 15. juna i za sada je produžena do 30. septembra 2020. godine.

Osobama iz trećih zemalja, uključujući i Crnu Goru, ulazak u Austriju generalno i dalje nije dozvoljen. Postojeći izuzeci do sada ostaju i dalje na snazi (npr. tranzit, lječenje).

Ulazak iz zemalja van EU i Šengen prostora dozvoljen je u skladu sa navedenom uredbom za:

 • austrijske državljane,
 • državljane EU, EEA i švajcarske državljane,
 • slijedeće grupe ljudi:
  • članove porodica austrijskih državljana, državljane zemalja EU, EFTA i Švajcarske koji žive u istom domaćinstvu;
  • strane državljane koji ispunjavaju nešto od sljedećeg:
   • nosioci vize D izdate od strane Austrije ili
   • diplomate,
   • nosioci dozvole boravka,
   • osoblje diplomatskih predstavništava i članovi njihovih porodica koji žive u istom domaćinstvu,
   • zaposleni u međunarodnim organizacijama kao i članovi njihovih porodica koji žive u istom domaćinstvu,
   • humanitarno osoblje,
   • zdravstveni radnici i njegovatelji,
   • sezonski radnici u poljoprivredi, šumarstvu i turizmu,
   • tranzitni putnici,
   • osobe koje rade u transportu robe,
   • poslovni putnici, pod uslovom da mogu dokazati neophodnost putovanja (npr. pozivnicom od austrijskog poslovnog partnera);
   • osobe koje putuju u porodičnom krugu u pojedinačnim slučajevima iz razloga posebno vrijednih razmatranja (kao što je sahrana, hospitalizacija bliskog rođaka, itd.) i koji te razloge mogu dokazati.

Navedenim osobama je dozvoljen ulazak u Austriju. Međutim, neophodno je da posjeduju COVID test (izdat na engleskom ili njemačkom jeziku). Test ne smije biti stariji od četiri dana. Ukoliko putnik ne posjeduje test u obavezi je da isti uradi na aerodromu u Beču. Cijena testa je 190 EUR + PDV. U suprotnom putnik je u obavezi da se pridržava propisa o karantinu u trajanju od 14 dana, prema propisima austrijskih vlasti.

Izuzeci za ulazak povodom liječenja i dalje važe.

Prilog: Formular/ zahtjev za izradu testa na COVID-19 sa kojim se možete obratiti Institutu za javno zdravlje Crne Gore

 


Vodimo vas u Beč

Crvena boja. Mnoge asocira na ljubav, energičnost, Španiju, a nas na Austriju, Beč. Zvuči neobično, ali možda samo niste obratili pažnju. Nakon udobnog leta našom kompanijom dočekaće vas zemaljska stjuardesa u crvenoj uniformi. Krenete li dalje mamiće vas crvene Mocart kugle, vidjećete crvenu nacionalnu zastavu, crvene brošure, metroe, brodove na Dunavu. Crveno budi čula na svakom koraku.

Ukoliko se odlučite da posjetite Beč budite spremni na dugo uživanje, jer u Beču postoji toliko znamenitosti da je za obilazak neophodno izdvojiti više dana. I koliko god dana da izdvojite, uvjek ćete u njemu naći nešto što će vas očarati. Zato vam ostavljamo prostora da sami otkrijete nešto novo. Pozovite nas i mi ćemo vas uistinu odvesti do Beča, a do tada evo nekoliko zanimljivosti o ovom gradu.

Osjetite atmosferu carskog vremena u Šenbrunu (Schönbrunn)

Ovaj predivni dvorac naziv je dobio po izvoru vode koji je otkrio car Matijas 1612. godine. Nazvao ga je Lijep izvor odnosno Schönbrunn. Posebnu slavu stiče za vrijeme carice Marije Terezije. Svaka dvorana i svaki salon ovog dvorca vratiće vas u atmosferu carskog habzburškog vremena. Raskošni hodnik vodi u sobu za bilijar, koji su carevi igrali u časovima dokolice, i dalje u odaje cara Franca Josifa, apartman carice Elizabete, do Žutog salona i Dvorane ogledala. Velika galerija u kojoj su se održavale gala večere najljepša je prostorija ovog velelepnog dvorca. I zaista razgledanju kao da nema kraja, epohe se smjenjuju, a vi stičete utisak kao da će svaki trenutak otpočeti neka dvorska zabava i vi biti dio nje.

Okolina dvorca sa prelijepim vrtovima je priča za sebe. O njihovom uređenju je nekada odlučivala carica Marija Terezija, a danas o njemu vode računa stotine botaničara i pejzažnih arhitekata. U blizini veličanstvenih parkova nalazi se najstariji zoološki vrt na svijetu. Osnovan je zahvaljujući suprugu carice Marije Terezije, kralju Francu Josefu, 1752. godine. Među brojnim životinjskim vrstama ima nekoliko ugroženih, te veoma atraktivnih vrsta koje možete vidjeti samo u ovom vrtu. A najpopularniji stanovnici vrta su džinovske pande. Ovo je jedini zoološki vrt u Evropi za koji je dokazano da pomaže ovoj ugroženoj vrsti da se prirodno uzgaja. Jang je prva panda u svijetu koja je rođena u zatočeništvu. Prošetajte Amazonskom prašumom, a nakon toga se odmorite u Carskom paviljonu u kojem je carski par često doručkovao okružen kavezima sa životinjama.

Grad lepršavih valcera

U dvorani ogledala dvorca Šenbrun muzički genije, šestogodišnji Johan Hrizostom Volfgangus Teofilus, poznatiji kao Volfgang Amadeus Mocart svojom virtuoznošću zadivio je caricu Mariju Tereziju. Iako nije rođen u Beču u njemu je nalazio svoju inspiraciju i uvijek mu se vraćao. Obilazak kuće u kojoj je živio obavezan je dio turističke ponude Beča. Dok obilazite sobe njegova muzika ispunjava sve odaje. Ali ne samo njegove kuće, već svim ulicama, restoranima, pa čak i stanicama metroa odzvanja Mocartova muzika. A Beč i cijela Austrija su toliko ponosni na velikog umjetnika da se proizvodi sa njegovim likom mogu naći posvuda. Pored Mocartove kuće u ovom gradu možete posjetiti i kuću u kojoj je živjeo Johan Štraus, kuću u kojoj je komponovao Betoven, ali i Šubertovu rodnu kuću koja se nalazi u ulici Nussdorferstrasse. Jasno je zašto ovaj grad nazivaju muzičkom prijestonicom svijeta i gradom lepršavih valcera.

Bečka državna opera proslavila 150. rođendan

Bečka državna opera, izgrađena krajem 19. vijeka, jedna je od najpoznatijih u svijetu. 25. maja 2019. je proslavila svoj 150. rođendan kada je detaljno restaurirana. Ovo velelepno zdanje nalazi se u samom centru grada. Na repertoaru se svakodnevno izvode brojna djela najvećih austrijskih kompozitora. Ulaznice nisu ni malo jeftine, ali ne brinite, ukoliko niste u prilici da kupite ulaznicu, ljubazni domaćini su se pobrinuli i za to. Izvođenje svih opera možete pratiti uživo na velikom platnu na platou uz samo zdanje u društvu na stotine turista, studenata i ljubitelja muzike. U ovom gradu svi koji žele - imaju priliku da osjete dah elitne kulture, pa čak i na ulici.

"Biseri" unutar Hofburga

U nekadašnjem sjedištu moćnog Habzburškog carstva, Hofburgu nalazi se najznačajnija svjetska riznica. U ovoj Carskoj riznici izložena je kruna Svetog Rimskog Carstva, Longinovo koplje kojim je proboden Hrist, brojna muzejska zbirka predmeta kraljice Elizabete, ali i najveći smaragd na svijetu. Ljubitelji konja lipicanera u zadnjem dijelu kompleksa mogu uživati u Španjolskoj školi jahanja i njihovom svjetski poznatom baletu.

Bonton ili "bečka škola"

Izreka "Kad si u Beču ponašaj se bečki" odista je opravdana jer su stanovnici ovog grada izuzetno uljudni, srdačni i aristokratski uglađeni, pa ne iznenađuje činjenica da je sintagma "bečka škola" postala sinonim za lijepe manire i dobro poznavanje bontona.

Vienna ili Beč?

Zašto austrijsku prijestonicu, koja je na svim kartama svijeta upisana pod imenom Vienna, mi uporno nazivamo Bečom? Lingvisti ovu dilemu objašnjavaju uticajem Mađara od kojih smo preuzeli naziv Becz za austrijski Wien.

Neobična arhitektura budućnosti u Beču

Jedna od neobičnih turističkih atrakcija Beča je djelo originalnog, vizionarskog umjetnika Hundertwassera, kuća krivih zidova, talasastih spratova niz koje prolazi žuboreća voda, a drveće raste iz unutrašnjosti stanova. Hundertwasser se zalagao kako za individualan dizajn fasada, tako i za poštovanje prirode, manifestom pod nazovom "Vaše pravo na prozor - vaša obaveza prema drvetu".

O ukusima Beča

Ako ste se umorili od šetnje i razgledanja i poželjeli da odmorite obavezno probajte svjetski poznate bečke specijalitete u kojima uživaju i najveći sladokusci - bečke šnicle i Saher tortu. Milioni turista, tačnije devet miliona godišnje, probaju ove bečke poslastice.

Prva Sacher torta poslužena je tokom večere koju je za plemiće priredio austrijski državnik Klemens von Metternich. Tortu je napravio šesnaestogodišnji šegrt Franc Saher, u nastojanju da zamijeni glavnog kuvara koji je bio bolestan. Recept u kojem je spojio ukus gorke čokolade i džema osigurao mu je mjesto u istoriji Austrije. Recepturu torte je kasnije usavršio njegov sin Eduard. Torta po tom receptu je prvi put poslužena u poslastičarnici Demel, gdje je obavljao kulinarsku praksu, a koja važi za jednu od najpoznatijih i najboljih poslastičarnica na svijetu. U sklopu poslastičarnice nalazi se i prodavnica gdje možete kupiti Sacher tortu i ručno pravljene čokoladice.

Drugo mjesto gdje možete probati čuvenu poslasticu je poslastičarnica hotela Sacher a nalazi se u strogom centru Beča, iza zgrade Opere. Zanimljivo je da se čak vodio spor oko autorskih prava između poslastičarnice Demel i hotela Sacher koji je otvorio Eduard. Nakon završetka procesa hotel Sacher je dobio pravo da koristi naziv Originalna Sacher torta, dok je poslastičarnica Demel dobila pravo da svoje torte dekoriše pečatom sa natpisom Eduard Sacher torta.

A kruna bečke kuhinje, Bečke šnicle, svjetski su poznate upravo po ovom imenu. U Austriji je naziv ovog jela zaštićen zakonom. A da li su zaista bečke? Italijanski kuvari tvrde da je šnicla nastala u Milanu gde postoji jelo "Costoletta alla Milanese". Ali, ostavićemo kuvarima da vode bitku oko toga čiji je recept, a vama predlažemo da u Beču isprobate ovaj specijalitet koji je u ponudi u svim restoranima.

Ugodan let.

Vaš Montenegro Airlines