Montenegro Airlines

Rezervacije

Red letenja

Status putovanja

Hoteli

Rent-a-car
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
Multisegment letovi
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com
Nastavite putovanje sa našim partnerom
Sixt.de

Ljubljana

Ljubljana - OKI AIR d.o.o. (GSA)

Adresa:

  • Zgornji Brnik 130, 4210 Brnik - Aerodrom, Slovenija

Telefon:

  • + 386 30 65 66 67

e-mail:

 

Poštovani putnici,
sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da Montenegro Airlines, nacionalna avio-kompanija Crne Gore, nakon komercijalnog prekida rada uslovljenog pandemijom COVID-19, postupno obnavlja saobraćaj. Prvi let za Ljubljanu je 12. juna. Od nedjelje nakon tog datuma saobraćamo utorkom, petkom i nedjeljom.

Uputstva za ulazak u Sloveniju

Državljanima svih zemalja koje se nalaze na "crvenoj" listi (uključujući Crnu Goru), prilikom ulaska u Sloveniju biće određena mjera obaveznog karantina u trajanju od 14 dana. Napominjemo da u Sloveniji taj termin podrazumijeva samoizolaciju na adresi boravka, te da ne postoji mehanizam institucionalnog karantina.

Odluku o određivanju mjere karantina uručivaće pripadnici granične policije prilikom ulaska u zemlju. Izdavanje i uručivanje odluka odvija se na način što policijski službenik podatke potrebne za izdavanje odluke o karantinu uzima od osobe na licu mjesta, proslijeđuje nadležnom licu u Ministarstvu zdravlja, koji organizuje donošenje rješenja unutar organa, dostavlja policijskom službeniku na graničnom prelazu ili kontrolnom punktu, koji osobi uručuje odluku i tek po uručenju dozvoljava ulazak u zemlju.

Karantin važi i za sva lica koja ulaze u Sloveniju, a imaju stalni ili privremeni boravak u zemljama sa pogoršanom epidemiološkom situacijom (crvena lista), kao i za lica koja iz ovih zemalja ulaze u Sloveniju, bez obzira na državljanstvo ili zemlju prebivališta, osim ako se nalaze među izuzecima, a to su:

  • Lica koja putuju preko teritorije Slovenije radi tranzitnog putovanja, a koju moraju napustiti u roku od 12 h od vremena ulaska,
  • Nosioci diplomatskih pasoša,
  • Lica koja dolaze u poslovne svrhe, a koja posjeduju potvrdu nadležnog ministarstva da bi određivanje karantina uzrokovalo veću društvenu ili ekonomsku štetu, uz obavezu posjedovanja negativnog testa na COVID-19, koji nije stariji od 36 h i koji je izdat u zemlji članici EU,
  • Lica koja imaju zakazan ljekarski pregled, uz obavezno posjedovanje potvrde o terminu od strane ljekara/klinike, kao i uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata testa na COVID-19, koji nije stariji od 36 h i koji je izdat u zemlji članici EU,
  • Lica koja prelaze granicu radi uključenosti u sistem obrazovanja Republike Slovenije ili naučno-istraživačku djelatnost na teritoriji R. Slovenije, kao i njihovi roditelji ili drugi pratioci koji su u obavezi da napuste zemlju u roku od 24 h, uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata testa na COVID-19, koji nije stariji od 36 h i koji je izdat u zemlji članici EU,
  • Lica koja dolaze radi smrtnog slučaja bližnjeg srodnika, a koji napuštaju Sloveniju u roku od 24 h uz posjedovanje negativnog testa na COVID-19, koji nije stariji od 36 h i koji je izdat u zemlji članici EU,
  • Lica koja prelaze granicu iz porodičnih razloga (radi posjete bliskom članu porodice i sl.) a koji napuštaju Sloveniju u roku od 24 h, uz posjedovanje negativnog testa na COVID-19, koji nije stariji od 36 h i koji je izdat u zemlji članici EU,
  • Lica koja dolaze iz nužnih i neodložnih ličnih razloga i napuštaju državu u roku od 24 h, uz dokaz povoda zbog kojeg dolaze, kao i uz posjedovanje negativnog rezultata testa na COVID-19, koji nije stariji od 36 h i koji je izdat u zemlji članici EU.

Među izuzetke od ograničenja ulaska i određivanja karantina svrstani su i pripadnici stranih sigurnosnih organa (policije i pravosuđa) koji po ulasku u Republiku Sloveniju obavljaju operativni zadatak predaje ili izručenja tražene osobe ili prenosa izvršenja kazne zatvora i napuštaju Sloveniju u najkraćem mogućem roku.

Za sada ostaje na snazi da nije potrebno najavljivati državljane Crne Gore koji su u tranzitu, ukoliko posjeduju potvrdu/dokaz da mogu nesmetano ući u zemlju odredišta. koju izdaje nadležni organ te zemlje, DKP (zemlje odredišta) akreditovan u Crnoj Gori ili se na web adresama institucija zemlje odredišta nalaze obavještenja koja nedvosmisleno potvrđuju mogućnost ulaska državljana Crne Gore

Uputstva za slovenačke državljane koji se vraćaju iz Crne Gore

Molimo slovenačke državljane koji se vraćaju iz Crne Gore da se obrate Ambasadi Republike Slovenije u Podgorici oko uslova koji važe za njihov povratak ili da pošalju email na adresu Policije Slovenije: info.koronavirus@policija.si

 


Vodimo vas u Ljubljanu

Legenda o postanku Ljubljane kaže da je grad osnovao Jason, vođa Agronauta, koji su plovili Dunavom, Savom i rijekom Ljubljanicom sve do Jadranskog mora u potrazi za zlatnim runom, gdje su naišli na močvarno jezero. Tu je Jason ubio strašnog zmaja iz jezera, čija se prepoznatljiva skulptura danas nalazi na zmajskom mostu i predstavlja simbol grada. Ljubljana je po ovoj močvari dobila slovensko ime Luwigana. Grad je podignut na raskrsnici važnih puteva, između Alpa i Jadranskog mora, te svojim položajem omogućava da u toku jednog dana posjetite slovenačku obalu i planinske vrhove.

Ukoliko tragate za utočištem od stresa i užurbanosti, mjesto koje je ugodno posjetiti je prijestonica jedne od najprosperitetnijih evropskih zemalja, koja možda ne izaziva turističko ushićenje, ali zasigurno će izazvati osjećaj zadivljenosti raznovrsnošću, detaljima, kao i skladnim dimenzijama. Ljubljana je mali grad, ljubazne i opuštene atmosfere koji nudi dosta različitih sadržaja.

Slovenci su vrijedan, uporan, štedljiv, ali solidaran narod. Trude se da ne odudaraju od okoline. Slovenke vješto u svoj stajling uključuju aktuelne trendove, pri tom svemu dajući lični pečat. Preferiraju eleganciju i smirene tonove sa ponekim izletom u šarenilo. Oni stilove drugačije od svog smatraju nametljivim i prepotentnim. Ponosni stanovnici grada daće vam do znanja da upravo oni žive u gradu u kojem je sport podignut na nivo kulta. Iz tog razloga radnje sportske opreme u Ljubljani su izuzetno snabdjevene. U ovom gradu sve je sređeno do najsitnijih detalja, ljudi su ljubazni i kao turista ćete se osjećati prilično ugodno, skoro kao kod kuće. Šetajući uređenim ulicama pred vama će se u svojoj nesebičnoj šarenolikosti otvarati svijet brojnih kafića u kojima je moguće satima nepce radovati ukusom dobre kafe. Ljubljana je za stanovnike bivše jugoslovenske republike bila grad u kome se ispijala kafa na šoping putovanju do Trsta. Kada je šoping u pitanju Ljubljana je prepoznatljiv grad. Pored tržnih centara ukusno dizajnirani butici odvlače pažnju proizvodima priznatih brendova, originalnih suvenira i poklona, kao i interesantnih kreacija slovenačkih dizajnera.

Čuveni slovenački arhitekta Jože Plečnik u velikoj mjeri je zaslužan za arhitekstonski sklad Ljubljane. Ulice grada su uređene, lijepo obilježene nazivima. "Staza uspomena i drugarstva", koja u obliku prstena zaokružuje istorijski centar grada, nekada je bila ograda sa bodljikavom žicom postavljena radi veće kontrole građana, a danas je turistička i rekreaciona staza.

Okamenjeni pogled najvećeg slovenačkog pjesnika Franca Prešerna, čiji se spomenik nalazi u centru Ljubljane, usmjeren je ka drugoj strani trga, ka ženskom liku koji je isklesan na fasadi zgrade u kojoj je živjela Julija Primicova, pjesnikova neostvarena ljubav. Verona ima Šekspirovu Juliju, a Ljubljana Prešernovu - Juliju Primicovu. Najveći slovenački pjesnik, Franc Prešern, je biser svoje lirike "Sonetni vijenac" posvetio svojoj nemogućoj ljubavi. Kada se povežu početna slova svakog soneta dobije se ima njegove muze, inspiracije njegovog postojanja.

Rim ima svoju fontanu čija četiri diva predstavljaju četiri velike rijeke, a Ljubljana ima Fontanu tri rijeke: Save, Krke i Ljubljanice, koja se nalazi pred sjedištem Gradske kuće - Magistratom. Prešernov trg i Stritarjevu ulicu povezuje Tromostovje, tri mosta koji nastaju iz jednog, od kojih su dva namjenjena pješacima, a jedan vozilima. Kultura i umjetnost su u ovom gradu neraskidivo povezani. U Ljubljani se nalazi jedna od najstarijih filharmonija na svijetu, sagrađena 1701. godine po ugledu na tadašnje filharmonije u Italiji, a odmah do nje je zgrada Univerziteta, kao i Ljubljanski festival, velelepna građevina sa dvorištem u kojem se održavaju za Ljubljanu karakteristične izložbe na otvorenom. Posebno su poznate izložbe u parku Tivoli sa fotografijama poznatih autora. Ukoliko ste, pak, ljubitelji suvenira, na vašaru starih stvari, pored rijeke Ljubljanice, možete kupiti oku privlačne drangulije, od ordenja i znački do knjiga i escajga. Sav napor koji ste uložili da biste vidjeli predivno zdanje na tornju iznad Ljubljane opravdaće satisfakcija pogledom sa Ljubljanskog zamka, koji se pruža kilometrima. Do ovog veličanstvenog zamka možete stići i savremenom "vazdušnom" saobraćajnicom, žičarom.

Nacionalna kuhinja u Sloveniji gotovo da ne postoji. Slovenačka hrana je pokupila ono najbolje od hrane svojih susjeda. Tu su ukusi koji ni najrafiniranije gurmane ne ostavljaju ravnodušnim: popularni gulaš i kranjska kobasica, kao i ravioli rižoto. Nacionalna poslastica koja se jede na proslavama je potica, ali i bledska krempita, za koju postoji legenda koja kaže da je nastala nadograđivanjem vojvođanskog recepta spremanja istog krem kolača. Uprkos svim specijalitetima kuhinje Slovenci ostaju umjereni u degustaciji, pridržavaju se dobrih životnih navika, preferiraju zdravu hranu i puno vježbaju, te su uglavnom vitki.

Bilo da dođete u planiranu posjetu "zelenom djeliću Evrope" ili vam je Ljubljana stanica za odmor na putu ka upoznavanju sa svim ljepotama zemlje Slovenije, ovaj ljubljeni grad će sigurno ispuniti vaša očekivanja.

Ugodan let.

Vaš Montenegro Airlines