Montenegro Airlines

Rezervacije

Red letenja

Status putovanja

Hoteli

Rent-a-car
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
Multisegment letovi
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com
Nastavite putovanje sa našim partnerom
Sixt.de

Rim

Rim - TAL Aviation Italy (GSA)

Adresa:

  • Via Adolfo Ravà, 106, 00142 Roma

Telefon:

  • +39 06 54242536

Fax:

  • +39 06 54242534

e-mail:

Rim - I.T.R. Handling

Adresa:

  • Aerodrom Leonardo da Vinci - Fiumicino, Terminal 3, Partenze, 00187 Roma, Italy

Telefoni:

  • + 39 06 6595 8053
  • + 39 33 5649 6227

e-mail:

 

Uputstva za ulazak u Italiju

Uredbom Vlade Italije, do 7. septembra ove godine potvrđena su prethodna ograničenja putovanja u/iz inostranstva. S obzirom da se Crna Gora nalazi na F listi zabranjen je ulazak odnosno tranzit kroz Italiju ljudima koji su u prethodnih 14 dana prošli ili boravili u njoj.

Dozvoljeni izuzeci su:

  • Državljani država članica Evropske unije, država potpisnica Šengenskog sporazuma, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Andore, Kneževine Monako, Republike San Marino, Vatikana i članovi njihovih porodica, pod uslovom da imaju prebivalište u Italiji prije 16. jula 2020. godine;
  • Članovi posade i putničko osoblje prevoznog sredstva;
  • Funkcioneri i agenti Evropske unije ili međunarodnih organizacija, diplomatski agenti, administrativno i tehničko osoblje diplomatskih misija, konzularni oficiri i zaposleni, vojno osoblje, italijanski i strani, u vršenju svojih funkcija.

Lica kojima je dozvoljen ulazak u Italiju (kao što je gore navedeno) podliježu obavezi kućne izolacije u trajanju od 14 dana.

Sve osobe koje ulaze u Italiju u obavezi su da prevozniku uruče popunjen i potpisan formular lične izjave koji sadrži podatke o državama u kojima se boravilo i tranzitiralo u prethodnih 14 dana, kao i osnovne kontakt podatke.

Putnici su u obavezi da formular "Self Sertification - Persons arriving from abroa" popunjen i potpisan od strane predstavnika avio-kompanije (Station manager) predaju pograničnoj policiji na aerodromu u Italiji.

Takođe, obaveza putnika je da formular "Self Certification - Social distancing" popune prilikom čekiranja i predaju predstavniku kompanije na aerodromu sa kojeg polijeću.

Sve informacije za ulazak u Italiju možete naći na sajtu MVP Italije u rubrici www.esteri.it.

Self Certification - Persons arriving from abroad

Self Certification - Social distancing

 


Vodimo vas u Rim

Sigurno su vam već poznate nezaobilazne znamenitosti Rima: fontana Di Trevi, Španske stepenice, Koloseum, Panteon, Bocca della Verita ("Usta istine"), Piazza Navona… a da su ljepote Rima očarale i jednog od najpoznatijih crnogorskih vladara, Petra Petrovića Njegoša, saznajemo iz putopisa Ljubomira Nenadovića "Pisma iz Italije". Kultura i drevna istorija Vječnog grada posebno su zanimale vladiku, a naročito crkva Svetog Petra u lancima (San Pietro in Vincoli). Lanci kojima je Sveti Petar bio vezan u tamnici u Jerusalimu čuvaju se u ovoj crkvi kao posebna svetinja. Nalaze se u relikvijaru ispod glavnog oltara bazilike. Kako bi istakao koliko mu je važna sloboda svog naroda vladika je odbio da "celiva" lance koje mu je kaluđer prinio rekavši "Crnogorci ne ljube lance". Od tada je ovaj lanac u našem narodu poznat pod imenom Časne verige.

U crkvi Svetog Petra u lancima u Rimu nalazi se i jedno od najvećih remek-djela italijanske umjetnosti Mikelanđelov Mojsije. Ova statua je zapravo nedovršena grobnica pape Julija II. Smatra se nedovršenom iz razloga što je prvobitna zamisao bila da monumentalna statua Mojsija bude dominantna figura okružena sa 40 statua, a na kraju je napravljena skromnije. Ipak, statua je primjer vrhunske izrade i neuporedive ljepote za koju i sam stvaralac nije mogao da vjeruje koliko je realna. Zanimljivo je da se može vidjeti malo oštećenje desnog koljena koje je Mikelanđelo namjerno napravio kako ne bi bila savršena. Osim pomenutog oštećenja maštu golicaju i rogovi na Mojsijevoj glavi, koji su najvjerovatnije napravljeni usljed greške u prevodu riječi aureola, jer se na hebrejskom rog i oreol izgovaraju isto. Postoji i drugo tumačenje koje kaže da je Mojsije stavljao rogove ukazujući počast bogu Apisu (biku).

Na najvišem od sedam brežuljaka na kojima je sagrađen antički Rim nalazi se dvorac Kvirinal. Upravo u toj znamenitoj palati obavljeno je civilno vjenčanje crnogorske princeze Jelene Petrović i princa od Savoja, Viktora Emanuela, budućeg kralja Italije. Ostalo je zapisano da od kada je Rim prijestonica Italije nije viđeno toliko svijeta pred kraljevskom palatom. Čitavi Rim divio se njenoj ljepoti, a i dalje je pamte kao dobročiniteljku i kraljicu milosrđa. Humanitarni rad Jelene Savojske kojem je posvetila čitav život i neobična briga o stanovništvu Italije nakon zemljotresa u Medini zavrijeđuje da joj se još jednom oda počast i zaštiti od zaborava kao figura veoma važna za istoriju i kulturu obje zemlje.

Pozovite nas I mi ćemo vas povesti da sami otkrijete još zanimljivosti o Vječnom gradu.

Ugodan let.

Vaš Montenegro Airlines