Montenegro Airlines

Booking

Timetable

Trip Status

Hotels

Rent-a-car
more options
close
Booking
Return trip
One way
Multisegment Flights
+
Adults
>12 yrs.
+
Children
2-11 yrs.
+
Infants
<2 yrs.
Find hotel accommodations that suit your needs
Booking.com
Continue your journey with our partner
Sixt.de

Montenegro Airlines ostvario dva i po puta bolji poslovni rezultat u 2017. godini nego u 2016. godini

April 29, 2018

Nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines je u 2017. godini ostvarila bolji poslovni rezultat u odnosu na 2016. godinu.

Poslovni prihodi su iznosili 67,5 mil. eura, i u odnosu na 2016. godinu povećani su tri posto, dok su rashodi smanjeni pet posto i na kraju godine su iznosili 71,7 mil. eura. MA ima neraspoređenu dobit od 327 hilj. eura.

Početkom 2017. godine pokrenut je opsežan program finansijske i organizacione konsolidacije, što je doprinijelo da se značajno popravi finansijski rezultat kompanije u protekloj godini, s tim što taj rezultat predstavlja samo međukorak na putu potpune finansijske konsolidacije. Shodno finansijskom planu za 2018. godinu i petogodišnjem planu za period 2018-202, planirano je da bilans uspjeha bude iz godine u godinu sve bolji.

Montenegro Airlines je prošlu godinu završio sa minusom od 4,6 mil. eura, što je za 2,5 puta manje u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 11,5 mil. eura.

Taj rezultat je još značajniji kada se uzme u obzir da je cijena goriva u 2017. bila veća za 12,5% u odnosu na prethodnu godinu, što znači da su značajne uštede ostvarene kroz optimizaciju letenja i smanjenje drugih troškova. Na smanjenje troškova je uticalo i smanjenje flote za 1 avion, što je sa prihodne strane kompenzovano optimizacijom letova, operativnom konsolidacijom i odgovarajućim punjenjem kabine, tako da nije došlo do proporcionalnog smanjivanja letova i prihoda.

Podsjetimo, MA je u 2017. godini prevezao skoro 570 hilj. putnika, odnosno oko 2% putnika manje u odnosu na 2016. godinu, s tim da je u floti bio avion manje i da je realizovano 372 leta manje.

"Sveukupnom optimizacijom poslovanja kompanije tokom 2017. godine, koja nije samo podrazumijevala smanjenje troškova nego i definisanje tržišne pozicije kompanije, ostvaren je mnogo bolji poslovni rezultat nego 2016. godine. Uz podršku Vlade Crne Gore, naporima upravljačkih i rukovodećih struktura, svih zaposlenih, kao i svih segmenata koji utiču na poslovanje kompanije, pokazali smo da Montenegro Airlines ima dobru perspektivu. Čeka nas još mnogo posla, ali mi smo uvjereni da ćemo uspješno odgovoriti svim poslovnim zadacima i izazovima", izjavio je izvršni direktor MA Živko Banjević, dodajući da indirektna korist za turističku privredu iznosi preko 170 mil. eura na godišnjem nivou.

Pozitivni trend poslovanja kompanije iz 2017. godine nastavljen je i u prvom kvartalu (Q1) 2018. godine.

Montenegro Airlines je u prvom kvartalu 2018. godine prevezao ukupno 84 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, tj. redovnom, čarter i kod šer saobraćaju. Ovaj rezultat je ostvaren sa 1.180 letova u redovnom i čarter saobraćaju.

Prema trenutnom stanju bukinga, pozitivni trend poslovanja MA nastaviće se i u narednom periodu. Ostvaruje se zahtjevan biznis plan za 2018. godinu. Kompanija će tokom ljetnje sezone letjeti ka 30 destinacija u 15 država i u periodu od 1. juna do kraja septembra prevesti oko 360 hiljada putnika.

Rezultati koje postiže Montenegro Airlines govore u prilog tome da je crnogorska nacionalna avio-kompanija bila i ostala jedan od stubova turističke privrede. Kompanija će kao i do sada, kontinuirano i posvećeno raditi na unapređenju avio dostupnosti naše zemlje, dovođenju što više inostranih gostiju, a sve u skladu sa potrebama turističke privrede.

Pregled posljednjih vesti