Montenegro Airlines

Rezervacije

Red letenja

Status putovanja

Hoteli

Check in
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
Multisegment letovi
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

MA predstavlja značajan generator razvoja privrede

21. januar 2018.

Intervju komercijalnog direktora, Dragana Popovića, agenciji MINA business

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Doprinos nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA) crnogorskoj turističkoj privredi je, prema rezultatima istraživanja tržišta, između 150 i 200 miliona EUR na godišnjem nivou, saopštio je komercijalni direktor Dragan Popović i dodao da kompanija predstavlja značajan generator razvoja ekonomije.

"Rezultati istraživanja tržišta pokazuju da je doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi samo u periodu ljetnje sezone od 01. juna do 30. septembra blizu 120 miliona EUR, a kada je riječ o godišnjem nivou, onda ukupan doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi iznosi između 150 i 200 miliona EUR", rekao je Popović u intevjuu agenciji Mina-business.

MA je za svoje potrebe angažovao referentnu kompaniju, koja je od 01. jula do 30. septembra prošle godine sprovela istraživanje tržišta na reprezentativnom uzorku putnika/ ispitanika na crnogorskim aerodromima.

"Takođe, na bazi tog istraživanja, kao najveći motiv putovanja, putnici/ ispitanici su naveli "turističku posjetu", dok su kao opredeljujući faktor pri odlučivanju da putuju sa nacionalnim avio-prevoznikom MA naveli cijenu naših karata", objasnio je Popović.

Kada je riječ o stepenu zadovoljstva kompanijom 94,5 odsto ispitanika je zaokružilo odgovor "veoma dobro" i "odlično". A njih 96 odsto je odgovorilo da bi ponovo letjeli sa Montenegro Airlines-om.

"MA je u prošloj godini prevezao ukupno 568,59 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, u redovnom, čarter i code share saobraćaju, uz ostvareni nalet od 10,38 hiljada blok sati, odnosno 6,96 hiljada letova, sa flotom od pet aviona", precizirao je Popović.

On je podsjetio da je postignuti rezultat približno isti kao u 2015. i 2016. godini, kada su u floti imali šest aviona, a ne odstupa značajno u broju prevezenih putnika ni u poređenju sa ranijim godinama, kada je u floti bilo sedam aviona.

"Biznis planom za prošlu godinu, planirali smo da prevezemo 550 hiljada putnika, međutim, cjelokupnim angažmanom menadžmenta i zaposlenih, optimizacijom reda letjenja, boljom popunjenošću putničke kabine i brižljivim planiranjem komercijalne tarifne politike taj plan je značajno premašen", kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, osim angažmana menadžmenta i zaposlenih u nacionalnoj kompaniji presudna je bila i podrška resornog Ministarstva i Vlade, pa se uprkos brojnim izazovima, uspješno završila poslovna godina i ugovoreni aranžmani.

"MA je tokom cijele prošle godine saobraćao ka osam destinacija, odnosno Beogradu, Beču, Frankfurtu, Cirihu, Ljubljani, Rimu, Parizu i Moskvi, a tokom ljetnje IATA sezone je obnovio i linije kao što su London, Kopenhagen, Sankt Peterburg, Dizeldorf i Lion", naveo je Popović.

Tokom cijele godine, MA je imao seriju čarter letova ka Bariju i Napulju, dok su u toku ljetnje sezone realizovane i serije letova ka Bratislavi, Nantu, Ajaču, Lincu i Salzburgu, i prvi put od osnivanja i serije čarter letova za Tel Aviv i Helsinki.

"Samo u periodu visoke sezone od 01. juna do 30. septembra, Montenegro Airlines je prevezao blizu 300 hiljada putnika, ili preciznije 297,73 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, redovnom, čarter i kod šer", naveo je Popović.

Najveće faktore popunjenosti putničke kabine na redovnim linijama imali su ka Londonu 86 odsto, Ljubljani 79 odsto, Moskvi 78 odsto, Sankt Peterburgu 77 odsto, Frankfurtu i Lionu 74 odsto, Parizu 72 odsto. Prema Beogradu taj faktor je iznosio 84 odsto.

"Interesantno je pomenuti i da je 37 odsto od ukupno 267,38 hiljada prevezenih putnika u redovnom saobraćaju tokom perioda visoke sezone doputovalo sa tržišta Zapadne Evrope", rekao je Popović.

MA će, kako je najavio, kao i do sada, kontinuirano i posvećeno raditi na unaprijeđenju avio dostupnosti zemlje, dovođenju što više stranih gostiju, a sve u skladu sa potrebama turističke privrede.

"Podatak da je u prošloj godini MA prevezao više od četvrtine od ukupnog broja prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima kojih je bilo 2,18 miliona, jasan je pokazatelj da nacionalni avio prevoznik predstavlja značajan generator razvoja crnogorske turističke privrede i da čak u eri snaženja niskobudžetnih kompanija i u okruženju konstantno rastuće konkurencije uspijeva da sačuva svoju poziciju na tržištu", zaključio je Popović.

Pregled posljednjih vesti