Montenegro Airlines

Rezervacije

Red letenja

Status putovanja

Hoteli

Check in
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
Multisegment letovi
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

Godina za pamćenje, MA ostvario najbolji rezultat u istoriji

05. novembar 2018.

Intervju izvršnog direktora, Živka Banjevića, Dnevnim novinama

Desetomjesečni komercijalni pokazatelji u 2018. godini su najbolji u istoriji poslovanja Montenegro Airlinesa. Najbliži desetomjesečni rezultat u prethodnim godinama je za 23.519 putnika ispod ovogodišnjeg, a ostvaren je sa većom flotom i sa 2.141 letova više, nego što je to bio slučaj za deset mjeseci 2018. godine.

Ovo predstavlja najbolji uvod u godinu proslavljanja četvrt vijeka od osnivanja nacionalne avio-kompanije, kaže u intervjuu Dnevnim novinama direktor nacionalne avio-kompanije Živko Banjević. On ističe da će MA svoj 24. rođendan i ulazak u 25. godinu poslovanja, kao društveno-odgovorna kompanija, obilježiti donacijom Kliničkom centru Crne Gore za potrebe nabavke nedostajuće medicinske opreme.

DN: Očigledno ste veoma zadovoljni poslovnim rezultatima?

BANJEVIĆ: Naravno. Za deset mjeseci ove godine MA je prevezao 576.000 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, redovnom, čarter i kod-šer. Taj rezultat je ostvaren sa 6.704 letova u redovnom i čarter saobraćaju, odnosno sa flotom do šest aviona. To je za 68.751 ili 13,55 odsto putnika više u odnosu na isti period prethodne godine, sa avionom više u sezonskom periodu, kao i 635 ili 10,46 odsto letova više u redovnom i čarter saobraćaju. Do kraja godine očekujemo od 50.000 do 60.000 putnika, tako da će ukupan broj prevezenih u 2018. godini biti veći od 620.000. Naših 576.000 putnika predstavlja 25,44 odsto od ukupnog broja putnika opsluženih na crnogorskim aerodromima od početka ove godine do kraja oktobra, i to u konkurenciji do 45 drugih redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija. MA je za prvih šest mjeseci ove godine, sa porastom u broju prevezenih putnika od 9,18 odsto u odnosu na isti period 2017, ostvario najveći rast u poređenju sa avio-kompanijama sa prostora bivše Jugoslavije. Preliminarni poslovni rezultat za deset mjeseci 2018. je za 1,5 miliona eura bolji nego u istom periodu prethodne godine i najbolji je u posljednje četiri godine, bez obzira na određene otežavajuće faktore na koje se nije moglo uticati, od kojih bih posebno izdvojio rekordno visoke troškove za gorivo.

DN: Vi ste na čelu MA nepunih dvije godine, i zapao Vas je, zajedno sa Bordom direktora, vruć krompir. Koji je scenario za Vas najpovoljniji za državu i zaposlene, odnosno kompaniju? Nedavno je saopšteno da postoji i interesovanje za kupovinu MA.

BANJEVIĆ: Montenegro Airlines je početkom 2017. godine bio u izuzetno teškoj poziciji, sa aspekta finansijskog, komercijalnog i operativnog poslovanja. Uz podršku vlasnika, naporima upravljačkih, rukovodećih i kadrovskih struktura kompanije, poslovanje je u najvećoj mjeri konsolidovano i optimizovano, što pokazuju i ostvareni rezultati od početka januara prošle godine do danas. Deloitte-ova analiza s kraja prošle godine pokazala je da nastavak poslovanja daje sveobuhvatno bolje rezultate u odnosu na alternativne scenarije, tj. programirani stečaj i stečaj. Vlada Crne Gore, znajući za značaj koji MA ima za crnogorsku ekonomiju, sa menadžmentom kompanije traži adekvatan model finansijske konsolidacije - prije svega sa aspekta zatečenih dugovanja prema Poreskoj upravi, Kontroli letjenja i Aerodromima Crne Gore, kao i optimalno dugoročno rješenje za poslovanje kompanije.

DN: Odbor direktora MA je na redovnoj sjednici održanoj prošle sedmice, usvojio prijedlog Plana konsolidacije?

BANJEVIĆ: Tako je. Odbor je usvojio Prijedlog plana konsolidacije sa aspekta zatečenih dugovanja, kao i dugoročnog stabilnog modela poslovanja, koji je upućen resornom ministarstvu i vlasniku. Za sada mogu reći da se radi o faznom projektu, koji na fleksibilan način optimizuje poslovanje kompanije, ne isključujući opcije iznalaženja strateškog partnera i eventualne privatizacije. Za Crnu Goru je najvažnije da na ovim prostorima postoji funkcionalna avio-kompanija, koja će raditi u interesu njenih građana i cjelokupne crnogorske privrede, kao i predstavljati stabilnu vezu sa Evropom i svijetom. Samo interesovanje za kupovinu MA nam pokazuje da je i od strane potencijalnih investitora prepoznato da kompanija ostvaruje značajne rezultate na putu oporavka i da se to radi na pravi način, značaj avio-kompanije za ovo područje kao i potencijal tržišta.

DN: Što je sve opterećivalo poslovanje MA tokom proteklih godinu i devet mjeseci od kada ste na njenom čelu?

BANJEVIĆ: Pored poznatog dospjelog duga prema Poreskoj upravi, Kontroli letjenja i Aerodromima Crne Gore, novi menadžment je po preuzimanju upravljanja i rukovođenja kompanijom dočekalo još 16,5 miliona eura dospjelog duga prema inostranim dobavljačima, prije svega vlasnicima aviona, snabdjevačima avionskim djelovima, Eurocontrol-u, kao i prema domaćim dobavljačima i poslovnim bankama. Dakle, sve ono što je moglo da zaustavi rad kompanije u jednom danu. Uspjeli smo da postignemo dogovore sa svima, tako da nije prekinut kontinuitet u poslovanju MA. Sve te dogovore smo ispoštovali i povratili povjerenje partnera i saradnika.

Velika stopa rasta u avio-saobraćaju na već zagušenom evropskom tržištu, uz jednu od istorijski najnestabilnijih sezona sa aspekta vremenskih uslova nad Evropom, prouzrokovala je česta pomjeranja slotova za letove, što je dovodilo do kašnjenja na koja MA nije mogao uticati, kao ni bilo koja druga avio-kompanija.

Ovog ljeta smo u našoj floti prvi put u istoriji imali avion tipa Boeing B737-500 koji je bio zakupljen zajedno sa pružanjem svih operativnih usluga od strane partnera, pa iz tog razloga nijesmo mogli u punoj mjeri da utičemo na odstupanja u smislu redovnosti saobraćaja.

DN: Što najviše?

BANJEVIĆ: Svakako je to enormno povećanje cijene goriva za čak 27 odsto u odnosu na prošlu godinu, koje nije bilo moguće predvidjeti. Naime, troškovi avio-goriva za devet mjeseci 2018. su za 4,3 miliona eura veći u odnosu na isti period prošle godine, odnosno za 3,2 miliona eura veći u odnosu na plan. Ipak, do sada smo uspjeli da izađemo na kraj sa svim poteškoćama.

DN: I u medijima ste bili često prisutni. Koliko je to uticalo na rad kompanije?

BANJEVIĆ: Česti natpisi u medijima o odlasku MA u stečaj, bankrotstvu i slično, direktno su uticali na pad prodaje u određenim periodima. Gotovo svi inostrani partneri, prije svega snabdjevači gorivom na aerodromima, kao i aerodromska preduzeća, tražili su plaćanje kompletnih usluga unaprijed, kako bi zaštitili svoje poslovanje od "stečaja i bankrotstva MA". Bilo je tu i čestih blokada računa od strane Kontrole letjenja i domaćih poslovnih banaka. Nakon svega smo ipak još tu, jači i stabilniji. Tako će i ostati.

DN: Kako je protekla ovogodišnja turistička sezona? Kakvi su rezultati?

BANJEVIĆ: U periodu visoke sezone, od 1. juna do 30. septembra, MA je u sve tri kategorije saobraćaja redovnom, čarter i kod-šer ukupno prevezao 350.677 putnika, što je za 17,86 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Ovaj rezultat je rekordni u istoriji poslovanja kompanije, u skladu je sa biznis planom za 2018. godinu i ostvaren je sa avionom više i 492 leta više u odnosu na prethodnu godinu.

Najam šestog aviona većeg kapaciteta pokazao se kao dobar poslovni potez iz više razloga. Prevezli smo veći broj putnika nego prošle godine i sa šest aviona ostvarili rekordne rezultate. Povratili smo dio tržišta koje, sa zatečenim stanjem u prethodnoj godini, odnosno pet aviona, nijesmo mogli da pokrijemo. Prevezli smo veći broj putnika nego ikada ranije sa šest, pa i više aviona. Znači, nijesmo stagnirali u periodu kada je prisutan trend porasta putnika u avio-saobraćaju na crnogorskom tržištu, već naprotiv, tome smo doprinijeli i uzeli dodatni dio tržišta za sebe, ostvarivši dodatne prihode. Na kraju, zaštitili smo i svoje buduće operacije, jer smo pokazali da imamo kapaciteta za šest aviona i više od 600.000 putnika godišnje.

DN: Na kojim sve destinacijama lete avioni MA? Da li su sve rute koje imate isplative?

BANJEVIĆ: MA u 2018. godini leti prema 30 destinacija u 16 država. Osam destinacija su cjelogodišnje, i to: Beograd-Srbija, Ljubljana-Slovenija, Rim-Italija, Beč-Austrija, Cirih-Švajcarska, Frankfurt-Njemačka, Pariz-Francuska i Moskva-Rusija. Sezonske redovne destinacije su: Diseldorf, Minhen i Lajpcig u Njemačkoj, Lion-Francuska, London-Velika Britanija, Kopenhagen-Danska, i Sankt Peterburg-Rusija. Čarter destinacije su: Tel Aviv-Izrael, Napulj, Bari, Palermo u Italiji, Oslo-Norveška, Helsinki-Finska, Bratislava, Košice, Poprad-Tatri u Slovačkoj, Ostrava-Češka, Brive i Marsej u Francuskoj, Salzburg i Linc u Austriji, te Teheran-Iran.

Prihodi iz čarter i kod-šer saobraćaja u potpunosti pokrivaju sve troškove, uz odgovarajuću zaradu. Prihodi sa svih redovnih linija MA, cjelogodišnjih i sezonskih, u potpunosti pokrivaju tzv. direktne operativne troškove, kao što su avio-gorivo, aerodromske usluge, Eurocontrol i preleti, održavanje aviona... Međutim, ti prihodi ne mogu na svakoj destinaciji da pokriju u potpunosti fiksne i dodatne troškove, a to su oni preostali, mimo direktnih operativnih. Upravo to pravi minus u poslovanju, koji ćemo pokušati da riješimo u okviru dugoročnog modela poslovanja.

EFEKTI NA PRIHOD OD TURIZMA DO 180 MILIONA EURA GODIŠNJE

DN: Svjedoci smo da države uveliko pomažu nacionalnim avio-prevoznicima u pokrivanju gubitaka. Kod nas se pomoć države MA dočekuje "na nož" od dijela javnosti i medija. Kako to komentarišete?

BANJEVIĆ: U pravu ste kada kažete da je dio javnosti i medija dočekao "na nož" podršku koju su Vlada i parlament dali kompaniji u proteklom periodu. Smatram da je to, prije svega, iz razloga nedovoljne obaviještenosti o značaju MA za crnogorsku ekonomiju.

Vidite, MA je u svojoj istoriji do danas prevezao 8,9 miliona putnika. Samo od januara prošle godine do danas, kada je Vlada Crne Gore intervenisala promjenom menadžmenta i kasnijom podrškom, kompanija je prevezla više od 1,1 milion putnika. Dakle, više od jedne i po Crne Gore.

MA je drugo po veličini državno preduzeće, koje ima godišnji prihod od oko 70 miliona eura i čiji se indirektni efekti na prihod od turizma kreću od 150-180 miliona eura godišnje. Direktni efekti koji se tiču isplate bruto zarada, plaćanja usluga Aerodromima Crne Gore, upošljavanja domaće privrede van turizma, a koji takođe ostaju u Crnoj Gori, kreću se do 15 miliona eura godišnje.

Imajući sve ovo u vidu, one poteze koje je Vlada povukla u 2017. godini i kasnije u cilju spašavanja nacionalne avio-kompanije, možemo nazvati politički odgovornim i ekonomski mudrim.

DN: Što je bila alternativa?

BANJEVIĆ: Alternativa je bila gašenje kompanije, što bi značilo da na državni teret padne više desetina miliona obaveza po raznim osnovima, sa direktnim udarom na prihode iz turizma u prošloj godini, kao i u 2018. i kasnije izgubili bi se svi pozitivni efekti koje sam prethodno naveo. Sve u svemu, platili bi neuporedivo više iz državne kase, a izgubili bi svoju avio-kompaniju, uz negativni efekat na turističku privredu. Takođe, zaista smo svjedoci da države u regionu i Evropi pomažu svojim nacionalnim avio-prevoznicima, rukovodeći se prosto ekonomskim principima i prepoznajući njihov značaj za cjelokupnu državnu privredu. Nedavno je objavljeno da je jedna evropska država pomogla svojim avio-prevoznicima subvencijom za gorivo od oko 350 miliona dolara, zbog enormnog rasta cijena goriva u 2018.

Uzimajući u obzir postignute rezultate, kao i prethodno navedene činjenice o značaju MA za crnogorsku ekonomiju, smatramo da je MA opravdao podršku koju je Vlada Crne Gore pružila.

MA je postao poželjan partner za saradnju

Sada je kompletna slika o kompaniji u svijetu potpuno drugačija. Informacije o rezultatima koje postižemo, potencijalima MA i crnogorske turističke privrede, kao i o planovima za budućnost, našle su svoj put do postojećih inostranih partnera i do predstavnika raznih grana avio-industrije odnosno komercijalne avijacije. U očima tih ljudi i kompanija koje predstavljaju, MA je sada poželjan partner za saradnju.

 

PRELIMINARNI POSLOVNI REZULTAT ZA DESET MJESECI 2018. JE ZA 1,5 MILIONA EURA BOLJI NEGO U ISTOM PERIODU PRETHODNE GODINE I NAJBOLJI JE U POSLJEDNJE ČETIRI GODINE, BEZ OBZIRA NA ODREĐENE OTEŽAVAJUĆE FAKTORE OD KOJIH BIH POSEBNO IZDVOJIO REKORDNO VISOKE TROŠKOVE ZA GORIVO.

OD 1. JUNA DO 30. SEPTEMBRA, MA JE U SVE TRI KATEGORIJE SAOBRAĆAJA - REDOVNOM, ČARTER I KOD-ŠER - UKUPNO PREVEZAO 350.677 PUTNIKA, ŠTO JE ZA 17,86 ODSTO VIŠE U ODNOSU NA ISTI PERIOD PRETHODNE GODINE.

Pregled posljednjih vesti