Montenegro Airlines

Rezervacije

Red letenja

Status putovanja

Hoteli

Check in
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
Multisegment letovi
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

Najbolja godina Montenegro Airlinesa

28. decembar 2018.

Odbor direktora Montenegro Airlinesa na V redovnoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Nikola Vukićević, razmatrao je preliminarni izvještaj o poslovanju za 2018. godinu, koji je Odboru prezentovao izvršni direktor kompanije, Živko Banjević.

Komercijalni pokazatelji za dvanaest mjeseci 2018. godine su najbolji od osnivanja kompanije, i predstavljaju apsolutni rekord u dosadašnjem poslovanju. MA je u periodu od početka januara do kraja decembra ove godine, prevezao ukupno 644.000 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, sa flotom do šest aviona i na 7536 letova u redovnom i čarter saobraćaju.

To je za 76.000 ili 13,3% putnika više, sa avionom više u sezonskom periodu, kao i sa 652 ili 10% letova više, sve u odnosu na 2017. godinu. Pri tome, važno je istaći da prosječna popunjenost putničke kabine za 2018. godinu iznosi 70%, da je na istorijskom maksimumu i za 2% veća u odnosu na prošlu godinu. Ostvareni rezultat je za 63.000 do 88.000 putnika bolji u odnosu na rezultate ostvarene za poslednjih pet godina.

Učešće MA u ukupnom broju prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima u 2018. godini iznosi 27%. Procenat učešća MA u porastu ukupnog broja prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima u odnosu na prošlu godinu iznosi blizu 28%. Taj rezultat je ostvaren u konkurenciji do 45 redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija.

Od 57 destinacija sa četiri i više rotacija u toku mjeseca, na koje se letjelo sa aerodroma u Podgorici i Tivtu, nacionalna avio-kompanija je pored konkurencije na svim svojim rutama saobraćala ka 30 destinacija u 15 država, što predstavlja učešće MA od 53% u ukupnom broju destinacija. Gotovo na svim tržištima je ostvaren porast u broju prevezenih putnika od 6% do 13%. Izuzetak je njemačko tržište, na kojem je prije svega zbog otvaranja linija prema Minhenu i Lajpcigu, ostvaren porast u broju prevezenih putnika od fantastičnih 75%.

Kompanija je u 2018. godini prihodovala više od 70 mil.eura. Od toga je 15 mil.eura ostalo u Crnoj Gori kroz uplate ličnih dohodaka, poreza i doprinosa na lična primanja, obaveza prema Aerodromima Crne Gore, plaćanje usluga u privredi van turizma i sl. Direktni prihodi crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi, koji su generisani od strane putnika MA u toku 2018. godine, iznose oko 160 mil.eura.

"Rast svih komercijalnih pokazatelja, uz činjenicu da je došlo i do značajnog porasta prihoda, u potpunosti opravdava sve komercijalne i druge poslovne odluke koje smo donijeli u prethodnom periodu, a prije svega one koje se tiču porasta obima saobraćaja i iznajmljivanja šestog aviona za proteklu ljetnju sezonu. Poslovni rezultat je za 2 mil.eura bolji u odnosu na 2017. godinu, i pored niza otežavajućih okolnosti od kojih posebno treba istaći enormno visoku cijenu avio-goriva. Bilans uspjeha će takođe biti bolji u odnosu na prošlu godinu. Podsjećanja radi, bilans uspjeha već za prošlu godinu je za 2.5 puta bio bolji u odnosu na 2016.-u", istakao je Banjević.

Na sjednici je konstatovano da je kompanija od dolaska nove upravljačke i rukovodeće strukture do danas, uz maksimalno angažovanje svih kompanijskih stručnih službi, prevezla više od 1,2 miliona putnika, prihodovala oko 140 mil.eura, od čega je oko 30 mil.eura ostalo u državi po različitim osnovama. Indirektan doprinos crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi za to vrijeme iznosi između 250 i 300 mil.eura. To sve opravdava značajnu podršku koju je Vlada Crne Gore pružila Montenegro Airlinesu.

Uprava i rukovodstvo MA će zajedno sa kompanijskim stručnim službama, uz nove mjere optimizacije, nastaviti sa domaćinskim i posvećenim pristupom poslovanju, a sve u cilju ostvarivanja još boljeg poslovnog rezultata u 2019. godini, zaključeno je na sjednici.

Pregled posljednjih vesti