Montenegro Airlines

Rezervacije

Red letenja

Status putovanja

Hoteli

Check in
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
Multisegment letovi
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

Obavještenja za putnike

Montenegro Airlines dobio međunarodnu oznaku Safe travels

Naša kompanija je dobila međunarodnu oznaku za sigurna putovanja "Safe travels" od Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Komisija za provjeru ispunjenosti uslova za dobijanje i korišćenje oznake, iza koje stoji Svjetski savjet za turizam i putovanja (WZZC), utvrdila je da MA ispunjava sve uslove za dobijanje ove značajne oznake. MA primjenjuje sve preporuke i procedure nadležnih tijela: Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Agencije za sigurnost vazdušnog saobraćaja Evropske Unije - EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Međunarodna oznaka "Safe travels" (bezbjedno, sigurno putovanje) je posebno dizajnirana oznaka, usljed zdravstvene krize Covid-19, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja. Znak se ističe na web sajtovima, društvenim mrežama, na objektima, što turistima olakšava odabir sigurnog putovanja.

U otežavajućim okolnostima naša kompanija je preduzela dodatne korake u cilju očuvanja zdravlja putnika i posade, što je naš prioritet. Ranije je EASA uvrstila Montenegro Airlines na spisak evropskih kompanija koje su pristupile programu Aviation industry charter for COVID-19. Time je potvrđeno da MA ispunjava smjernice propisanog COVID-19 protokola zdravstvene zaštite koji se primjenjuje u vazduhoplovstvu. Dobijeni sertifikat "Safe travels" je još jedan pokazatelj da se MA pridržava zdravstveno-bezbjednosnih mjera na najvišem nivou.

Safe Travels: Global Protocols & Stamp for the New Normal: https://wttc.org/COVID-19/Safe-Travels-Global-Protocols-Stamp


Montenegro Airlines pristupio programu Aviation industry charter for COVID-19

Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) uvrstila je našu kompaniju na spisak evropskih kompanija koje su pristupile programu Aviation industry charter for COVID-19.

Pridruživanjem ovom programu Montenegro Airlines je potvrdio da ispunjava smjernice propisanog COVID-19 protokola zdravstvene zaštite koji se primenjuje u vazduhoplovstvu. Zaštita zdravlja i sigurnost putnika i posade su naš prioritet.

https://www.easa.europa.eu/aviation-industry-charter-covid-19


Informacije o mjerama ulaska u određene zemlje

S obzirom na postepeno ukidanje mjera zabrane vazdušnog saobraćaja, uslove i procedure ulaska u određenu zemlju, možete pronaći na IATA sajtu (Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz) u sekciji "Travel Centar" (na linku ispod).

Potrebno je da unesete podatke o pasošu, zemlju u koju želite da putujete, zemlju iz koje započinjete putovanje i nakon toga dobićete odgovor da li postoje ograničenja ulaska i kakva je procedura ukoliko je moguće putovati na tu destinaciju. Podaci se svakodnevno ažuriraju u skladu sa promjenama u mjerama brojnih država, te stoga može koristiti kao bitan izvor informacija na jednom mjestu.

Informacije o ulasku u određene zemlje se mogu dobiti i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemalja obuhvaćenih vašim itinererom.

Putnici su u obavezi da se prije putovanja informišu o opštim preporukama nadležnih zdravstvenih institucija i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima kako bi se upoznali sa propisima za ulazak u zemlju u koju putuju.

Link: www.iatatravelcenter.com.

 • Uputstva za ulazak u Švajcarsku

  Shodno zakonskim regulativama Švajcarske, svi putnici koji ulaze u ovu državu, od 2. juna 2020. godine, moraju ispuniti prije slijetanja kontakt formular, koji možete preuzeti ovdje i dostaviti nakon ukrcavanja našem kabinskom osoblju. Ukoliko ne dostavite već ispunjeni formular, kolege u avionu će vam uručiti primjerak koji je neophodno ispuniti i vratiti nazad.

  Sve kompanije koje lete ka Švajcarskoj su obavezne prema lokalnom zakonodavstvu da ispoštuju ovu proceduru i pomenute liste dostave državi ulaska po zahtjevu.

  Formular sadrži osnovne kontakt podatke i njegova jedina svrha jeste jednostavnije kontaktiranje putnika u slučaju da se utvrdi da je neko od putnika bio zaražen novim korona virusom. Ovi podaci će se čuvati u skladu sa najvišim standardima kojima se uređuje zaštita ličnih podataka, i biti uništeni nakon mjesec dana.

  FORMA

  Crnogorski državljani još uvijek ne mogu ući turistički u Švajcarsku Konfederaciju. Građani Crne Gore koji imaju regulisan boravak u Švajcarskoj mogu ulaziti u ovu državu od 23. jula uz obavezan karantin ili samoizolaciju u trajanju od 10 dana.

  Građani Crne Gore koji nemaju navedenu boravišnu dozvolu, a imaju jak razlog za ulazak zahtjev za odobrenje za ulazak mogu podnijeti putem mejl adrese corona@sem.admin.ch. Za povezivanje sa članom porodice u Švajcarskoj potrebna je posebna dozvola od švajcarskih vlasti - Viza tipa D izdata od Švajcarske ili Laissez Passer izdata od strane Državnog sekretarijata za migracije Švajcarske (SEM) ili zvanično pismo od kancelarije za migracije. Može se tražiti putem adrese corona@sem.admin.ch.

  Tranzit: Putnicima je dozvoljen tranzit u drugu zemlju Šengena iz koje imaju dozvolu boravka, radnu dozvolu ili nacionalnu vizu. Više detalje o zatvaranju granica i izuzecima možete pronaći na: www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell.

  Opšta pitanja o ulasku u Švajcarsku mogu se naći na sajtu Državnog sekretarijata za migracije https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq,
  kao i na linku https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

 • Uputstva za ulazak u Dansku

  30. oktobar 2020.

  Strancima ulazak u Dansku nije dozvoljen, osim ako imaju opravdan razlog za to.

  Lica koja dolaze iz "visoko rizičnih" zemalja moraju imati dokaz o negativnom testu na Covid 19, dobijenom ne više od 72 sata prije prelaska granice. Ovo se odnosi na rezidente u visoko rizičnim zemljama kojima je dozvoljen ulazak u Dansku, tj. na lica koja ulaze u Dansku u opravdane svrhe, uključujući i posao.

  Neki izuzeci od navedenog biće objavljeni na sajtu: https://coronasmitte.dk/en/entry-into-denmark.

  Radnici na graničnim prelazima biće pažljivije kontrolisani, i biće povećana pažnja na smještaju radnika na graničnim prelazima kako bi se spriječio rizik od infekcije I dalje širenje iste.

  Uslovi ulaska mogu se provjeriti na https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark pod naslovom: If you are travelling to or from Denmark. Za pitanja u vezi sa time šta se smatra opravdanim, možete pozvati specijalnu liniju danske policije koja je otvorena radnim danima od 08:00 h do 16:00 h i vikendom i praznicima od 09:00 h do 14:00 h, na broj +45 7020 6044.

  Za državljane Njemačke i skandinavskih zemalja važe posebni uslovi i takođe se mogu naći na gore datom linku.

  Na linku u nastavku se nalazi lista EU/ Šengen/ UK visoko rizičnih zemalja (crvena i siva): https://bm.dk/media/15123/bilag-1-inddeling-af-lande-efter-kriterier-i-raadshenstilling.pdf

  Mjere se takođe odnose i na sve zemlje van EU/ Šengen/ UK, izuzev: Australija, Japan, Novi Zeland, Korea, Tajland, Singapur i Urugvaj.

  Kako veliki broj putnika za Kopenhagen nastavlja putovanje za Švedsku, za crnogorske rezidente i državljane koji borave u Crnoj Gori je od 4. jula dozvoljen ulazak u tu zemlju.

  Preporučujemo da prije putovanja sve informacije provjerite i na zvaničnom sajtu švedskih vlasti https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden. Kao što je navedeno na sajtu, ocjena ispunjavanja kriterijuma će se ažurirati svake dvije sedmice.

  Takođe, Crna Gora je otvorila svoje granice za rezidente/ državljane zemalja EU, pa i Švedske, i to važi od 6. jula:

  Više informacije možete pronaći na:

  Napomena*: Prilikom ulaska u bilo koju od zemalja posmatra se država čije je lice rezident, a ne država čiji je državljanin ako nije riječ o istoj državi.

 • Uputstva za ulazak u Austriju

  Od 19.12.2020. godine na snagu stupaju noviji propisi koji se odnose na ulazak u Austriju i ostaće na snazi do 31.03.2021. godine.

  U ovoj Uredbi se navodi da sve osobe koje putuju u Austriju, moraju po dolasku ići u obavezni desetodnevni karantin. Peti dan nakon ulaska u Austriju putnici mogu uraditi test na COVID-19; ako je ovaj test negativan, karantin se može prekinuti.

  Nova Uredba će se primenjivati, na primjer, na građane Crne Gore koji studiraju/ rade/ žive u Austriji, a koji se vraćaju kući da provedu Novu godinu i Božić sa prijateljima i porodicama, a zatim se opet vraćaju u Austriju.

  Između ostalog, ovi propisi se takođe odnose na austrijske državljane, koji se vraćaju u Austriju nakon Božića/ zimskog odmora u inostranstvu.

  Crnogorskim državljanima koji planiraju doputovati u Austriju direktno iz Crne Gore, a nemaju regulisan boravak u Austriji, ili namjeravaju putovati iz "neopravdanih" razloga, neće biti dozvoljen ulazak.

  Austrija je ažurirala spisak "bezbjednih" zemalja. Države iz kojih je moguć ulazak u Austriju bez restrikcija su sljedeće: Australija, Finska, Irska, Island, Japan, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, Urugvaj, Vatikan.

  Ova pravila se neće odnositi na sljedeće kategorije:

  • humanitarne misije;
  • lica koja dolaze iz poslovnih razloga;
  • lica u pratnji osoba koje dolaze na liječenje;
  • lica koja imaju hitnu obavezu da se jave sudu;
  • članove osoblja diplomatskih predstavništava;
  • zaposlene u međunarodnim organizacijama.

  Navedena lica mogu ući u Austriju sa ljekarskim uvjerenjem - negativnim PCR ili antigen testom.

  U prilogu se nalaze neki od obrazaca potrebnih za ulazak i tranzitiranje kroz Austriju.

  Priloge možete preuzeti/ pogledati u formatu:

 • Uputstva za ulazak u Sloveniju

  Prema novim mjerama, koje stupaju na snagu 25.12.2020. iz zemalja sa crvene liste (na kojoj se nalazi i Crna Gora) se u Sloveniju, bez karantina, može ući samo uz negativan PCR test urađen u zemlji članici EU i šengenskog područja, ne stariji od 24h. Bez navedenog testa, obavezan je karantin, odnosno samoizolacija na adresi boravka, u trajanju od 10 dana.

  Ukazujemo da je do sada ulazak u Sloveniju iz trećih zemalja bio dozvoljen uz negativan PCR test urađen u institucijama i laboratorijama koje slovenački nadležni organi priznaju, među kojima su bile i 4 institucije/laboratorije iz Crne Gore, međutim, od sjutra 25.12.2020. to više nije moguće. Istovremeno, skraćen je period važenja PCR testa, sa 48h na 24h.

  Takođe, ukinute su tzv. "zelena" i "žuta" lista zemalja, a smatraće se da sve koje se ne nalaze na crvenoj listi, spadaju u grupu zemalja iz kojih se u Sloveniju može ući bez karantina i drugih posebnih uslova.

  Tranzit preko teritorije Slovenije se i dalje dozvoljava bez negativnog PCR testa, ali umjesto dosadašnjih 12 sati, od 25.12. dozvoljeno vrijeme za tranzit je 6 sati.

  Novom Odlukom smanjen je i broj izuzetaka, koji omogućavaju ulazak bez karantina i bez PCR testa, pa su, od sjutra, to samo :

  • Prekogranični dnevni radni migranti koji su u radnom odnosu u nekoj od država članica EU ili nekoj drugoj šengenskoj zemlji, uz adekvatan dokaz;
  • Osobe upućene u ili iz međunarodnog transportnog sektora, uz adekvatan dokaz;
  • Lica koja obavljaju prevoz robe ili osoba iz ili u R. Sloveniju u komercijalnom prometu i za teretni i putnički prevoz u tranzitu, te napuštaju zemlju u roku od osam sati nakon prelaska granice;
  • Osobe u tranzitu kroz R. Sloveniju koje napuštaju zemlju najkasnije šest sati nakon ulaska;
  • Predstavnici stranih bezbjednosnih institucija ili pravosudnih organa koji obavljaju službeni zadatak i napuštaju R. Sloveniju što je prije moguće nakon završetka zadatka;
  • Osobe dovezene kolima hitne pomoći ili sanitetskim vozilom i pratećim medicinskim osobljem u tom vozilu;
  • Nosioci diplomatskih pasoša.
 • Uputstva za ulazak u Njemačku

  U skladu sa Uredbom saveznog ministarstva zdravlja koja je stupila na snagu 08.11.2020. godine prije ulaska u Njemačku iz rizičnog područja potrebno je izvršiti digitalnu prijavu, koja zamjenjuje dosadašnju izjavu/formular u papirnoj formi. Dakle, od 8. novembra 2020. godine važi obaveza elektronske registracije, ukoliko je osoba tokom proteklih deset dana boravila u rizičnom području.

  Obaveza digitalne prijave ne postoji u odnosu na sljedeće kategorije:

  • Putnike koji su samo prolazili kroz rizično područje, ali ne i boravili u njemu;
  • Putnike koji ulaze u SR Njemačku radi tranzita preko njemačke teritorije;
  • Putnike koji su, u okvirima prekograničnog saobraćaja sa susjednim državama boravili manje od 24h u rizičnom području, ili planiraju boraviti do 24h u SR Njemačkoj;
  • Putnike koji ulaze u SR Njemačku iz profesionalnih razloga, odnosno koji vrše prevoz lica i robe drumskim, željezničkim, morskim ili vazdušnim putem.

  Prijava se može izvršiti putem linka www.einreiseanmeldung.de.

  Digitalna registracija treba da olakša rad nadležnih zdravstvenih službi u kontroli poštovanja usvojenih mjera i omogući bolju preventivu širenja virusa u segmentu putovanja.

  Opštim mjerama je propisano da su svu putnici, koji su u posljednjih 10 dana prije ulaska u Njemačku boravili u nekoj od zemalja koja je kvalifikovana kao rizično područje, u obavezi da pođu u karantin/samoizolaciju odmah po ulasku u zemlju. Samoizolacija se može završiti najranije nakon pet dana, uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Rezultat testa treba da se čuva deset dana.

  U Uredbi Saveznog ministarstva zdravlja se, u skladu sa tim, između ostalog, ističe da "osobe koje su kopnenim, morskim ili vazdušnim putem doputovali u SR Njemačku i koje su tokom posljednjih deset dana prije ulaska boravili na području na kome postoji povećani rizik infekcije sa korona virusom SARS-CoV-2, potrebno da, na poziv/zahtjev nadležne zdravstvene službe, pruže dokaz o uzvršenom testiranju". Kao dokaz se smatra "negativan test na papiru ili elektronski dokument na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku". Lica koja se ne testiraju u skladu sa obavezom, rizikuju plaćanje visokih kazni, u skladu sa lokalnim propisima (do 25 000 eura). Budući da ste kao putnici u međunarodnom saobraćaju informisani o svojim obavezama, očekujemo da savjesno ispoštujete navedenu obavezu (bez da vam se uruči bilo kakva naredba ili rješenje).

  Lica koja tranzitiraju preko njemačke teritorije ne podliježu mjeri samoizolacije, ali nemaju pravo zadržavanja i obavezna su da odmah napuste SR Njemačku. Podrazumijeva se da navedena lica nemaju simptome COVID-19.

  S obzirom na sprovođenje mjera u nadležnosti saveznih država/pokrajina, moguća su određena odstupanja, zavisno od pokrajine.

  Podsjećamo da ulazak i boravak građana Crne Gore u SR Njemačku i dalje nije moguć, osim u slučaju tzv. važnih razloga.

  Važni razlozi za ulazak iz trećih zemalja su:

  • "njemački imigranti";
  • lica kojima je potrebna međunarodna zaštita ili zaštita iz drugih humanitarnih razloga;
  • strani studenti čije se studije ne mogu u potpunosti organizovati iz inostranstva;
  • sezonski radnici u poljoprivredi;
  • strani kvalifikovani i visokokvalifikovani radnici čije je zapošljavanje neophodno iz ekonomske perspektive i čiji se rad ne može odložiti ili obavljati u inostranstvu;
  • njemački državljani, građani EU i državljani trećih zemalja sa postojećim pravom boravka u Njemačkoj;
  • zdravstveni radnici i zdravstveni istraživači, kao i osoblje za njegu starijih lica;
  • osoblje angažovano u prevozu robe kao i drugo transportno osoblje;
  • pomorci;
  • strani članovi porodice koji dolaze u okviru spajanja porodice, kao i posjete iz hitnih porodičnih razloga;
  • diplomate, zaposleni u međunarodnim organizacijama, vojno osoblje i humanitarni radnici za vrijeme obavljanja svojih dužnosti;
  • putnici u tranzitnom saobraćaju.

  Napominjemo da se boravak u turističke svrhe ne smatra važnim razlogom.

  Prethodno mjesto boravka putnika je presudno za utvrđivanje mogućnosti ulaska, a ne njihova državljanstva.

  Više informacija možete pronaći na linku Ministarstva unutrašnjih poslova SR Njemačke: www.bmi.bund.de/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs

 • Uputstva za ulazak u Francusku

  30. oktobar 2020.

  Svim putnicima starijim od 11 godina koji dolaze avionom iz Crne Gore biće zatraženo da po izlasku iz aviona pokažu negativan PCR test na korona virus koji ne smije biti stariji od 72 časa. Savjetujemo da test uradite prije dolaska u Republiku Francusku. Ukoliko niste u mogućnosti uraditi test prije putovanja, testiranje će se obaviti na graničnom prelazu.Takođe, uveden je i karantin, odnosno, dozvoljeno je sat vremena napuštanja mjesta stanovanja u prečniku od 1 km. Odgovore na dodatna pitanja u vezi sa testiranjem moguće je dobiti pozivom na "zeleni broj" Ministarstva zdravlja 0800 130 000.

  www.diplomatie.gouv.fr/conseils-aux-voyageurs/conseils-par-pays-destination/montenegro

  Podsjećamo da je i dalje na snazi preporuka Savjeta EU koju je prihvatila i Francuska, prema kojoj je od 16. jula zabranjen ulazak državljana Crne Gore koji nemaju boravak u EU.

  Ulazak u Francusku dozvoljen je bez ograničenja samo sljedećim kategorijama putnika:

  • Francuski državljani, u pratnji supružnika i djece;
  • Državljani Evropske Unije, kao i Andore, Ujedinjenog kraljevstva, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Svete Stolice, sa prebivalištem u Francuskoj ili koji tranzitiraju kroz Francusku da stignu do njihove zemlje porijekla ili primarnog boravišta, praćeni sa supružnicima i djecom;
  • Državljani trećih država, koji posjeduju francusku ili boravišnu dozvolu neke od zemalja Evropske unije ili validnu vizu za dugoročni boravak, sa prebivalištem u Francuskoj ili tranzitom kroz Francusku radi stizanja u državu Evropske unije u kojoj imaju prebivalište ili su asimilirani;
  • Državljani trećih država, koji tranzitiraju manje od 24h u međunarodnom prostoru kako bi stigli u njihovu zemlju porijekla i koji posjeduju validne putne dokumente za tu zemlju;
  • Diplomatsko osoblje, ili osoblje međunarodnih organizacija sa sjedištem ili kancelarijama u Francuskoj, praćeni supružnicima i djecom;
  • Zdravstveni radnici koji podržavaju borbu protiv COVID19;
  • Kabinsko i kargo osoblje, ali i ovo osoblje koje putuje kao putnici do njihove baze;
  • Strani državljani koji osiguravaju neometan međunarodni promet robe;
  • Prevoznici, uključujući i pomorce.

  Putnici koji ulaze u Francusku sa sobom moraju imati obrazac sa kontakt podacima koji je neophodno pokazati prije ukrcavanja osoblju prevoznika, od strane svih putnika koji putuju u Francusku. Takođe, ovaj obrazac je neophodno dati na uvid graničnim vlastima.

  OBRAZAC

 • Uputstva za ulazak u Italiju

  Ambasada Republike Italije u Podgorici je obavijestila da su, nakon usvajanja nove uredbe predsjednika Savjeta ministara (DPCM) 3. decembra 2020. godine, na snazi nova pravila koja se odnose na putovanja iz Crne Gore u Italiju. Informišu da će Mjere usvojene novim DPCM biti na snazi od 15. januara 2021. godine.

  Crna Gora je sada uključena u tako definisanu “Listu E”. Stoga, Ambasada ističe da je sada moguće da osobe koje borave u Crnoj Gori putuju u Italiju u određene svrhe, kao što su radni razlozi, problem zdravstvene prirode, studije (međutim, turizam trenutno nije uključen).

  Iako crnogorskim građanima nisu potrebne vize za kratkotrajni boravak, Ambasada Italije potvrđuje da je moguće izdavati vize za dugoročni borabak, uključujući: medicinsku njegu, radni odnos, studije (uključujući stručno osposobljavanje i pripravništvo).

  Prilikom ulaska u Italiju, svi putnici moraju popuniti obrazac za samoprijavu (koji se može preuzeti na zvaničnoj internet stranici Ministarstva vanjskih poslova www.esteri.it, navodeći razlog ulaska/ povratka u Italiju), koji moraju prezentovati nadležnim organima, ukoliko se to zatraži.

  Ambasada napominje da za one koji dolaze iz zemalja navedenih u "E" i dalje važi obaveza samoizolacije pod nadzorom nadležnih zdravstvenih vlasti. Izuzeci od ove karantinske obaveze uključuju:

  • diplomatske agente;
  • vojno i policijsko osoblje u vršenju svojih dužnosti;
  • ljudi koji ulaze u Italiju na period koji nije duži od 120 sati zbog dokazanih razloga rada, zdravlja ili apsolutne hitnosti;
  • ljudi koji prolaze privatnim prevozom kroz Italiju u periodu koji nije duži od 36 sati;
  • posadu prevoznih sredstava i osoblje na brodu.

  Dalja ograničenja za unutrašnja kretanja biće na snazi u Italiji od 21. decembra 2020. godine do 6. januara 2021. godine. Informacije se redovno ažuriraju putem zvanične stranice italijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunaodne saradnje i zvaničnih sajtova regionalnih i lokalnih uprava.

 • Uputstva za ulazak u Srbiju

  REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU OD 20. DECEMBRA

  Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, od 20. decembra 2020. godine licima koji dolaze u Republiku Srbiju, dozvoljen je ulazak u zemlju samo ako posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju. Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika, već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvidjeti, izbjeći ili otkloniti (kašnjenje/ odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

  Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne posjeduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mjera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana. Ova mjera prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mjere dobije negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije u Republici Srbiji. Navedenim licima se prilikom pasoške kontrole pri ulasku u Republiku Srbiju uručuje pisano obavještenje - zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mjere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice i upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs.

  Negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, kao uslov za ulazak u Republiku Srbiju ne primjenjuje se:

  • na strane državljane koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
  • na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija;
  • na posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;
  • na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
  • na maloljetna lica starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji djeteta posjeduje negativan PCR test, ukoliko je potreban;
  • na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji;
  • na pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbjednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu;
  • na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Republici Srbiji, kada se radi o posadama:
   1. teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. Ukoliko se radi o tranzitnom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
   2. teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
   3. autobusa u linijskom i međunarodnom prevozu putnika, kako u tranzitu tako i u slučaju kada je krajnja ili polazna destinacija Republika Srbija;
   4. željezničkih vozila i vozopratno osoblje;
   5. humanitarnih konvoja ugovorenih diplomatskim putem.

  Negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, kao uslov za ulazak u Republiku Srbiju ne primjenjuje se, pod uslovom reciprociteta:

  • na državljane susjednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu;
  • na državljane susjednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju.
 • Uputstva za ulazak u Crnu Goru

  http://gov.me/naslovna

  REŽIM ULASKA U CRNU GORU OD 25.12.2020. GODINE

  ULAZAK U CRNU GORU - DRŽAVLJANI I STRANCI SA PREBIVALIŠTEM U CG

  Ulazak u Crnu Goru omogućen je svakom državljaninu Crne Gore sa prebivalištem u Crnoj Gori i strancu sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori uz jedan od sljedeća tri uslova:

  • Negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili
  • Pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG ili
  • Negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata

  Ukoliko ne ispunjavaju gore navedene uslove, omogućen je ulazak u zemlju uz određivanje mjere karantina (samoizolacije) u trajanju od 14 dana. Izuzetno, moguće je najranije šestog dana trajanja karantina (samoizolacije) uraditi PCR test i ukoliko je isti negativan samoizolacija se prekida.

  Ukoliko je državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori boravio van granica Crne Gore do 48 sati omogućava se povratak bez obaveze testa, s tim što se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka Rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija.

  ULAZAK U CRNU GORU - STRANCI

  Ulazak u Crnu Goru omogućen je stranom državljaninu uz sljedeće uslove:

  • Negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata.

  ULAZAK U CRNU GORU - POSEBNE KATEGORIJE

  U skladu sa preporukama Evropske komisije iz navedenih kriterijuma izuzimaju se određene kategorije lica neophodnih za normalno funkcionisanje vitalnih servisa i usluga i lica koja predstavljaju jasan ekonomski interes.

  Posebni uslovi ulaska i kretanja kroz Crnu Goru Institut za javno zdravlje propisuje za:

  • Zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i naučne radnike;
  • Lica koja vrše ili obezbjeđuju transport putnika i robe;
  • Diplomate akreditovane u Crnoj Gori, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i radnike humanitarne pomoći u vršenju svojih funkcija;
  • Određene kategorije putnika u tranzitu;
  • Lica kojima je potrebna međunarodna zaštita ili dolaze u Crnu Goru iz drugih humanitarnih razloga (poštuje se princip zabrane protjerivanja).
 • Uputstva za ulazak u Grčku

  Državljani Crne Gore ne mogu ući u Grčku, budući da je na snazi zabrana ulaska stranih državljana u ovu članicu EU, radi sprječavanja daljeg širenja virusa COVID-19. Ova zabrana ne odnosi se na državljane država - članica EU i država Šengen zone, uključujući njihove supružnike ili lica sa kojima su u legalnoj zajednici, kao i na njihovu maloljetnu djecu.

  Zabrana se takođe ne odnosi na:

  • medicinsko osoblje, istraživače i profesionalce iz oblasti zdravlja, ukoliko pri ulasku u zemlju pokažu licencu za rad ili drugi adekvatan dokument koji dokazuje njihovu profesiju, a pod ulovom da je njihov ulazak u zemlju u poslovne svrhe;
  • lica koja već duži vremenski period imaju boravak u državi - članici EU ili državi zone Šengen, kao i na državljane drugih zemalja koji imaju dozvolu boravka u državi - članici EU ili državi u zoni Šengen;
  • članove državnih delegacija;
  • osoblje diplomatsko-konzularnih predstavništava i delegacija, osoblje međunarodnih i evropskih institucija, članove humanitarnih organizacija tokom obavljanja aktivnosti, vojna lica i pripadnike bezbjednosnih snaga ili grčkog Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu;
  • zaposlene u oblasti transporta, uključujući morski i riječni saobraćaj, posade vazduhoplova, posade i tehničko osoblje letjelica za gašenje požara, kao i vozača kamiona koji su u tranzitu radi transporta robe, kao i apsolutno neophodno osoblje za njihov transport;
  • putnike u tranzitu;
  • studente koji studiraju u Grčkoj;
  • lica koja se bave njegom starijih lica i lica sa posebnim potrebama;
  • sezonske poljoprivredne radnike.

  Gore navedena lica dokazuju svrhu ulaska adekvatnom dokumentacijom i podliježu laboratorijskim analizama.

  Putnici koji dolaze vazdušnim putem iz Bugarske, Rumunije, UAE, Malte, Švedske, Belgije, Španije, Albanije i Sjeverne Makedonije moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

  Ova odluka važi za period od 01.09.2020. do 15.09.2020.

 • Uputstva za ulazak u Irsku

  Novi plan Vlade Republike Irske za borbu protiv korona virusa u narednih šest mjeseci

  Vlada Republike Irske usvojila je novi plan za vođenje zemlje kroz pandemiju korona virusa, u narednih šest mjeseci. Plan se sastoji od pet nivoa sa posebnim mjerama za sprječavanje širenja virusa. Vlada će odlučivati o stepenu koji će važiti u državi, odnosno pojedinim regionima na osnovu savjeta Državnog vanrednog tima za javno zdravlje, koji će imati na umu broj inficiranih u različitim vremenskim razmacima (sedmica, dvije sedmice), broj hospitalizovanih pacijenata, broj pacijenata na odjeljenjima intenzivne njuege, broj preminulih i vrstu prenošenja virusa.

 • Uputstva za ulazak u Rusiju

  Vlada Ruske Federacije (RF) 18. marta ove godine donijela je Odluku kojom se privremeno ograničava ulazak stranaca u tu zemlju, a samim tim i državljana Crne Gore.

  Od ove odluke su izuzete neke kategorije stranih državljana:

  • strani državljani koji imaju regulisan stalni boravak u Rusiji;
  • članovi diplomatskih misija i međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica;
  • vozači međunarodnog avio, rječnog, željezničkog saobraćaja;
  • članovi porodice ruskog državljanina (spajanje porodice);
  • visokokvalifikovani specijalisti;
  • strani državljani koji se upućuju na liječenje u Rusiju;
  • stranci koji ulaze u Rusiju sa ciljem brige o bolesnom članu porodice koji je ruski državljanin;
  • stranci koji ulaze u Rusiju zbog smrti najbližeg člana porodice itd.

  Takođe, ulazak se odobrava državljanima jednog broja zemalja kao i licima koja imaju regulisan stalni boravak u tim zemljama. Crna Gora, još uvijek, nije na tom spisku.

  Više informacije možete pronaći na linku: http://gov.garant.ru/SESSION/PILOT/main.htm

 • Uputstva za ulazak u Kinu

  Obavještenje o potrebi podnošenja negativnih nalaza PCR testiranja i IgM antitijela testiranja na COVID-19 putnicima za Kinu

  Da bi se smanjio prekogranični prenos COVID-19, počev od 06. novembra 2020. godine, svi putnici koji avionom polaze iz Crne Gore za Kinu, moraju da urade PCR testiranje i IgM testiranje na COVID-19, i da se prijave online za dobijanje "HDC code" (odnosno "Health Declaration Certificate", primjerak "HDC code" je dostupan na kraju ovog obavještenja) izdat od kineskih ambasada/generalnih konzulata na osnovu negativnih nalaza oba testiranja. Specifični zahtjevi su sljedeći:

  1. Opšti uslovi

  Svi putnici koji avionom polaze iz Crne Gore za Kinu, moraju da u roku od 48 sati prije ukrcavanja na let ka tranzitnoj zemlji, urade prve PCR testiranje i IgM antitijelo testiranje na COVID-19 u Crnoj Gori i dobiju negativne nalaze oba testiranja (period važenja negativnih nalaza počinje od trenutka uzorkovanja i traje 48 sati), i da se prijave online za dobijanje prvog "HDC code" izdat od kineske ambasade u Crnoj Gori. Testiranja u Crnoj Gori se moraju uraditi kod određenih priznatih institucija od strane kineske ambasade u Crnoj Gori (spisak institucija je dostupan u ovom obavještenju).

  Zatim, svi putnici moraju da u roku od 48 sati prije ukrcavanja na direktan let ka Kini, urade drugo PCR testiranje i IgM antitijelo testiranje na COVID-19 u tranzitnoj zemlji (u kojoj se ukrcavaju na direktan let ka Kini) i dobiju negativne nalaze oba testiranja (period važenja negativnih nalaza počinje od trenutka uzorkovanja i traje 48 sati), i da se prijave online za dobijanje drugog "HDC code" izdat od kineske ambasade/generalnog konzulata u tranzitnoj zemlji (u kojoj se ukrcavaju na direktan let ka Kini). Testiranja u tranzitnoj zemlji se moraju uraditi kod određene priznate institucije od strane kineske ambasade/generalnog konzulata u tranzitnoj zemlji (putnici se trebaju obratiti kineskoj ambasadi/generalnom konzulatu u tranzitnoj zemlji u vezi informacija o određenim priznatim institucijama).

  2. Procedura za dobijanje "HDC code"

  Dobijanje prvog "HDC code" izdat od kineske ambasade u Crnoj Gori: Nakon dobijanja negativnih nalaza PCR testiranja i IgM antitijela testiranja na COVID-19 u Crnoj Gori (period važenja negativnih nalaza počinje od trenutka uzorkovanja i traje 48 sati), potrebno je da se putnici na sajtu https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/ registruju, jasno skeniraju/ slikaju oba negativna nalaza, popune sve potrebne podatke, kineska ambasada u Crnoj Gori će ih u što kraćem roku verifikovati. Nakon verifikacije, putnici će primiti "HDC code". Putnici moraju pokazati digitalni ili štampani "HDC code" i slijediti procedure za inspekciju kod avio-kompanija tokom ukrcavanja.

  Dobijanje drugog "HDC code" izdat od kineske ambasade/ generalnog konzulata u tranzitnoj zemlji (u kojoj se ukrcavaju na direktan let ka Kini): putnici se trebaju obratiti kineskoj ambasadi/generalni konzulat u tranzitnoj zemlji u vezi toga.

  Putnici se trebaju ukrcati na letove u periodu važenja "HDC code".

  3. Institucije za testiranje u Crnoj Gori koje su priznate od strane kineske ambasade u Crnoj Gori (ažurirano 30. oktobra 2020.)

  1. Institut za javno zdravlje Crne Gore
  2. Zdravstvena ustanova Moj Lab Podgorica
  3. Zdravstvena ustanova Dnevna bolnica "Dr Zejnilović" Bar

  Ambasada će blagovremeno ažurirati spisak priznatih institucija po potrebi.

  4. Napomene

  1. Molimo da pažljivo pročitate gore navedene zahtjeve i da ih slijedite. Ako ne možete dobiti negativne nalaze PCR testiranja i IgM (antitijela) testiranja na COVID-19, ni "HDC code", znači da se trenutno ne kvalifikujete za ukrcavanje na let za Kinu i da ćete morati promijeniti svoj plan putovanja.
  2. Molimo da se pažljivo unaprijed informišete o uslovima testiranja u tranzitnoj zemlji, uklučujući i to koje su određene i priznate institucije od strane kineske ambasade/generalnog konzulata u toj zemlji, kakvi su propisi ulaska u tu zemlju itd. Ako aerodrom u tranzitnoj zemlji ne može ponuditi PCR testiranje i IgM antitijelo testiranje, putnici trebajuda uđu u granicu tranzitne zemlje i urade PCR testiranje i IgM antitijelo testiranje. Molimo da se pažljivo unaprijed informišete o viznom režimu i propisima ulaska u tranzitnu zemlju tokom perioda pandemije.
  3. Molimo da pažljivo odaberite plan putovanja, izbjegavajte situacije nemogućnosti ulaska u tranzitnu zemlju, blokade ukrcavanja, neispravnih testiranja, ili neispravnih "HDC code".

  Kineska ambasada u Crnoj Gori podsjeća putnike da obavezno tačno prijave svoje lične podatke i dostave ispravne i važeće nalaze PCR testiranja i IgM antitijela testiranja. U slučaju prikrivanja ili falsifikovanja, relevantne osobe će snositi odgovornost u skladu sa važećim zakonima i propisima.

  Kontakt kineske ambasade u Crnoj Gori u vezi "HDC code": 020609276 (ponedeljak-petak od 08:30 do 12:30), 069183007 (dostupan 24*7 za hitan slučaj).

  Više informacije možete pronaći na: http://me.chineseembassy.org/mon

  Primjerak "HDC code":


Obavještenje o promjeni pojedinih terminala

Poštovani putnici,
obavještavamo vas da su se neki od terminala sa kojih se odvija saobraćaj naše kompanije, na aerodromima u Evropi promijenili. Tako naši avioni lete na terminal 1, na međunarodnom aerodromu u Frankfurtu; na terminal North, na Gatwick aerodromu, u Londonu; a od 24. novembra na 2E terminal na aerodromu Charles de Gaulle.


Prelaz državne granice maloljetnih lica sa Republikom Srbijom moguć samo sa važećim pasošem ili ličnom kartom

Obavještenje možete preuzeti u formatu.


Novi način čekiranja na aerodromu u Beču

Poštovani putnici,

Na aerodromu u Beču se od 4. novembra 2019. godine čekiranje za letove Montenegro Airlinesa obavlja na šalterima od br. 350 do br. 378 umjesto na predodređenim šalterima sa natpisom kompanije.

Ono što je novina su check-in kiosci koji se nalaze na terminalu br. 3, sa kojeg polaze letovi MA, gdje će putnici biti u mogućnosti sami obaviti elektronsko čekiranje uz asistenciju osoblja Austrijan Airlinesa, dobijajući pri završenom procesu boarding pass i baggage tag, nakon čega predaju prtljaga vrše na gore pomenutim prihvatnim šalterima (drop-in counters) - od br. 350 do br. 378.

Putnici se mogu čekirati i on-line u okviru 36 h prije leta putem sajta: www.austrian.com.

Ovim sistemom čekiranja putnicima je data mogućnost i da na City Airport Train (CAT) stanicama do 24h prije leta izvrše čekiranje i predaju prtljaga.

Detaljnije informacije možete pronaći na stranici: https://www.austrian.com/Info/CheckIn_MobileServices/ViennaCityTerminal


Bezbjednosna pravila ponašanja

Poštovani putnici,
Svi vi imate pravo na sigurno, bezbjedno i udobno putovanje našim avionima.

Samovoljno ili neposlušno ponašanje može pokvariti vaše iskustvo tokom leta i predstavljati traumu vama i ostalim putnicima, kao i posadi.

Putnicima koji se ponašaju neprimjereno prije leta može biti uskraćen prevoz, a tokom leta, za takvo ponašanje mogu uslijediti ozbiljne posljedice. Avion se u takvim slučajevima može preusmjeriti ili prinudno sletjeti, vlasti mogu presresti let, a osoba odgovorna za nemirno ili naposlušno ponašanje može biti uhapšena, optužena i/ili gonjena.

U primjere samovoljnog ili nasilnog ponašanja koje može ugroziti sigurnost leta i koje neće biti tolerisano spadaju:

 • Zlostavljanje;
 • Verbalno uznemiravanje;
 • Fizički napad;
 • Seksualno uznemiravanje i/ili nepristojno ponašanje;
 • Zastrašivanje;
 • Neprimjereno ponašanje pod uticajem opojnih sredstava;
 • Odbijanje postupanja prema instrukcijama članova posade;
 • Nepoštovanje zabrane pušenja;
 • Ometanje detektora dima;
 • Uništavanje opreme vazduhoplova (obuhvata i krađu);
 • Ugrožavanje putnika i/ili sigurnosti leta;
 • Korišćenje elektronskih uređaja kada je to zabranjeno.

Zbog toga vas molimo:

 1. Da postupate po instrukcijama članova posade;
 2. Da poštujete članove posade i svoje saputnike;
 3. Da svojim ponašanjem ne ugrožavate svoju, kao ni sigurnost i bezbjednost drugih putnika i samog leta.

Obavještenje za putnike koji putuju u Rusku federaciju

Poštovani putnici,
Savezna Agencija za vazdušni saobraćaj (Federal Air Transport Agency) Ministarstva saobraćaja Ruske Federacije je donijela odluku o dodatnim mjerama bezbjednosti na svim areodromima u Rusiji. Molimo Vas da se upoznate sa tekstom odluke.

Ministarstvo saobraćaja Ruske Federacije
Savezna agencija za vazdušni saobraćaj
(Rosaviatsiya)

Shodno uputstvu Savezne agencije za vazdušni saobraćaj Rusije (Rosaviatsiya), Aerodrom Domodedovo u Moskvi preduzeo je dodatne mjere bezbjednosti: sve tečnosti, gelovi i sprejevi, uključujući proizvode za ličnu higijenu koji se nose u prijavljenom ili ručnom prtljagu moraju biti provjereni.

Ljekovi koji su neophodni za održavanje u životu putnika tokom leta, mogu se nositi u ručnom prtljagu, nakon što ih službeno lice zaduženo za bezbjednost propisno identifikuje pomoću neophodnih sadržaja i opreme.

Putnici su obavezni da preduzmu mjere koje se odnose na zaštitu života i zdravlja i da stave navedene materije u predati prtljag kako bi se ubrzalo obavljanje procedura prije leta.

U slučaju da postoji mogućnost dužeg zadržavanja, molimo vas da dođete na aerodrom ranije.

Montenegro Airlines moli svoje putnike da obrate pažnju na propisane uslove putovanja, kako bi izbjegli eventualne neprijatnosti.


Procedure prilikom kupovine karata za London

Svim putnicima Montenegro Airlinesa od 27.10.2014. godine, prilikom rezervacije karata za London, traže se dodatni podaci iz identifikacionih dokumenata potrebnih za prelazak granice (lična karta/ pasoš/ viza).

Navedeni podaci traže se za svakog putnika iz rezervacije: odraslog, djecu i bebe. Tako se prilikom rezervacije traži:

 • broj pasoša/ lične karte
 • ime zemlje koja je izdala pasoš/ ličnu kartu
 • državljanstvo putnika
 • datum isteka važenja pasoša/ lične karte
 • pol
 • datum rođenja
 • prezime i ime putnika (kako je napisano u pasošu/ ličnoj karti)
 • broj vize
 • mjesto izdavanja vize (grad i država)
 • datum izdavanja vize
 • država rođenja (grad i država)

Sve navedeno se sprovodi na osnovu člana 52. Zakona o graničnoj kontroli (Službeni list CG broj 72/09, 20/11, 40/11 i 39/13), po kome je avio-kompanija Montenegro Airlines u obavezi da na graničnim prelazima dostavi detaljne podatke o svim putnicima na svojim letovima za London.


Obavještenje o validnosti pasoša

Obavještavamo Vas da prilikom putovanja za Republiku Francusku, Saveznu Republiku Njemačku, Republiku Sloveniju, Republiku Srbiju, Republiku Italiju, kraljevinu Norvešku, Švajcarsku Konfederaciju, Češku Republiku, Republiku Austriju i Slovačku Republiku putnici moraju imati pasoš čiji je rok važenja najmanje tri mjeseca nakon planiranog odlaska iz navednih zemalja.

Napominjemo da gore navedeno pravilo važi za sve zemlje Šengen zone.

Za državu Izrael i Rusku Federaciju putnici moraju posjedovati pasoš čiji je rok važenja najmanje šest mjeseci od dana odlaska sa teritorije navedenih zemalja.

Napominjemo da sve navedene informacije služe samo kao smjernice, a putnici su dužni da se sami detaljno informišu kod nadležnih organa.


Dodatni podaci prilikom rezervacije i kupovine karata

Na osnovu člana 52. Zakona o graničnoj kontroli (Službeni list CG broj 72/09, 20/11, 40/11 i 39/13), avio-kompanija Montenegro Airlines je u obavezi da na graničnim prelazima dostavi detaljne podatke o putnicima na svojim letovima.

Prilikom izrade rezervacije i kupovine karata putem ovog veb sajta, od 24.07.2014. godine, putnici su obavezi da unesu i odgovarajuće podatke na osnovu vrste dokumenta.

Hvala na razumijevanju
Vaš Montenegro Airlines