Montenegro Airlines

Rezervacije

Red letenja

Status putovanja

Hoteli

Check in
više opcija
zatvori
Rezervacije
Povratno putovanje
Jedan smjer
Multisegment letovi
+
Odrasli
>12 god.
+
Djeca
2-11 god.
+
Bebe
<2 god.
Pronađite hotelski smještaj koji Vam odgovara
Booking.com

Prijavite se za let putem interneta od 48 sati do 2 sata prije polijetanja. Web check-in je trenutno dostupan samo za letove iz Podgorice i Tivta.
Detaljnije o opštim uslovima putovanja za destinaciju ka kojoj putujete možete pogledati ovdje.

Prtljag

 • Priprema prtljaga za putovanje

  Vaš prtljag može da sadrži predmete za ličnu upotrebu, lične i druge stvari koje koristite za odijevanje, upotrebu ili radi udobnosti tokom putovanja.

  Savjetujemo da se držite sljedećih preporuka:

  • Upišite svoje ime i adresu, kako na spoljašnjoj, tako i na unutrašnjoj strani prtljaga;
  • Upišite i privremenu adresu (npr. naziv i adresu hotela u kom odsijedate)
  • Zaključajte prtljag, ili ga umotajte jakom trakom, kako bi se spriječilo njegovo otvaranje i gubljenje stvari;
  • Vrijedne i lomljive predmete, važna dokumenta i novac nositi isključivo u ručnom prtljagu;
  • Uklonite sa prtljaga sve prtljažne priveske od prethodnih putovanja;
  • Kamere i fotoaparate možete nositi sa sobom i upotrebljavati na letovima Montenegro Airlinesa, ali vi koji putovanje nastavljate drugom aviokompanijom, treba da imate na umu da postoje zemlje koje ne dozvoljavaju upotrebu kamera, fotoaparata i dogleda u avionima i na aerodromima.
 • Ručni prtljag

  Na letovima Montenegro Airlines-a sa sobom u putničku kabinu možete ponijeti jedan komad nepredatog prtljaga, maksimalne težine do 8kg, a čiji zbir dimenzija (uključujući točkove, ručke i spoljne džepove) ne prelazi 115cm (npr. 55x40x20 cm).

  Na svim aerodromima postoje kalupi za provjeru dimenzija ručnog prtljaga. To su jednostavni metalni okviri u koji je potrebno staviti ručni prtljag. Ukoliko stane u okvir, ispunjava standardne dimenzije, u suprotnom, mora se napraviti reorganizacija i prepakivanje. Ovakvi okviri za provjeru ručnog prtljaga se najčešće nalaze u blizini šaltera za čekiranje kako biste mogli jednostavno da izvršite prepakivanje viška prtljaga u kofere koje namjeravate da predate.

  Osim jednog komada ručnog prtljaga u putničku kabinu možete unijeti kaput/jaknu, kišobran, štake, kameru, dogled, materijal za čitanje u količini koja odgovara vremenu trajanja leta, nosiljku ili sklopiva kolica za dijete. U ručnom prtljagu može se prenositi i hrana za bebe u tečnom ili kašastom stanju i mlijeko u odgovarajućoj količini, u zavisnosti od dužine trajanja leta. Putnik koji koristi ljekove u obliku tečnosti, iste može nositi u ručnom prtljagu isključivo uz ljekarski nalaz izdat od nadležne medicinske ustanove ili ovlašćene ljekarske ordinacije. Ovo isto važi i za prenos medicinskih preparata kao što su insulin, krvna plazma i sl.
  Napomena*: Može biti izvršena provjera njihove autentičnosti.

  NAPOMENE

  U putničku kabinu se još mogu unijeti:

  • pribor za nokte, bez sječiva i turpije;
  • lap top računari, PDA uređaji, mobilni telefoni i sl;
  • upaljač - jedan po putniku, šibice koje se ne mogu upaliti trenjem.

  Savjetujemo da stvari od velike vrijednosti, kao što su novac i nakit, važna poslovna dokumenta, ključeve i lične stvari koje su za Vas od posebnog značaja nosite u ručnom, nikako u predatom prtljagu.

  Postoje predmeti koji, ukoliko se nađu u ručnom prtljagu, mogu biti trajno oduzeti na bezbjedonosnoj kontroli prije ulaska u avion.

  Predmeti koji se prihvataju na prevoz uz odobrenje prevozioca samo u ručnom prtljagu:

  • Medicinski kiseonik: gasni kiseonik (boce do 2 litra) ili cilindar sa vazduhom za medicinsku upotrebu uz obavezan sertifikat izdat od strane vazduhoplovnih vlasti da je boca sigurna/bezbjedna za let;
  • Živin barometar ili termometar koji nosi predstavnik meteorološke ili slične agencije - mora biti upakovan u tvrdom pakovanju ili nepromočivoj torbi, kako bi se onemogućilo prosipanje žive iz pakovanja;
  • Predmeti koji su izvor toplote: uređaji na baterije, podvodne baterije, lemilice koje, kada se greškom aktiviraju mogu da proizvedu visoku temperaturu. Kod ovakvih uređaja baterije se moraju ukloniti (odvojiti od uređaja) da ne bi došlo do nenamjernog uključivanja.

  Obavještenje za putnike koji putuju preko Aerodroma Nikola Tesla - Beograd

  Obavještavamo vas da počev od 01.05.2018. svim putnicima, koji doputuju sa nekog drugog aerodroma i na aerodromu Nikola Tesla prelaze na drugi let (transfer), iz bezbjednosnih razloga neće biti dozvoljen prenos tečnosti u ručnom prtljagu zapremine preko 100 ml uključujući i tečnosti koje su kupljene na drugom aerodromu i zapakovane u STEB kesu.

  Detaljnije informacije možete pogledati na www.beg.aerolat/prakticni_vodic/prtljag.

  Obavještenje za putnike koji putuju u Rusku federaciju

  Poštovani putnici,
  Savezna Agencija za vazdušni saobraćaj (Federal Air Transport Agency) Ministarstva saobraćaja Ruske Federacije je donijela odluku o dodatnim mjerama bezbjednosti na svim areodromima u Rusiji. Molimo Vas da se upoznate sa tekstom odluke.

  Ministarstvo saobraćaja Ruske Federacije
  Savezna agencija za vazdušni saobraćaj
  (Rosaviatsiya)

  Shodno uputstvu Savezne agencije za vazdušni saobraćaj Rusije (Rosaviatsiya), Aerodrom Domodedovo u Moskvi preduzeo je dodatne mjere bezbjednosti: sve tečnosti, gelovi i sprejevi, uključujući proizvode za ličnu higijenu koji se nose u prijavljenom ili ručnom prtljagu moraju biti provjereni.

  Ljekovi koji su neophodni za održavanje u životu putnika tokom leta, mogu se nositi u ručnom prtljagu, nakon što ih službeno lice zaduženo za bezbjednost propisno identifikuje pomoću neophodnih sadržaja i opreme.

  Putnici su obavezni da preduzmu mjere koje se odnose na zaštitu života i zdravlja i da stave navedene materije u predati prtljag kako bi se ubrzalo obavljanje procedura prije leta.

  U slučaju da postoji mogućnost dužeg zadržavanja, molimo vas da dođete na aerodrom ranije.

  Montenegro Airlines moli svoje putnike da obrate pažnju na propisane uslove putovanja, kako bi izbjegli eventualne neprijatnosti.

 • Predati prtljag - dozvoljena količina besplatnog prtljaga

  Kupovinom karte stičete pravo na prevoz određene količine prtljaga besplatno. Količina besplatnog prtljaga zavisi od klase servisa i rutinga na karti koju ste kupili.

  Montenegro Airlines od 01. januara 2013. na svojim letovima primjenjuje komadni princip dozvoljenog prtljaga, kao i obračuna viška prtljaga. To znači da se na vašoj karti u polju za dozvoljeni prtljag nalazi oznaka PC i ona označava maksimalan broj komada kofera-torbi koji je dozvoljeno da ponesete sa sobom 1PC jedan komad, 2PC dva komada.

  Pri pakovanju prtljaga vodite računa da ni jedan komad nije teži od 23kg ukoliko putujete ekonomskom klasom, odnosno 32kg ukoliko putujete biznis klasom.

  U donjoj tabeli možete naći detaljna pravila o količini besplatnog prtljaga.

  YM - DOZVOLJENA KOLIČINA BESPLATNOG PRTLJAGA
  TIP PUTNIKA BIZNIS KLASA EKONOMSKA KLASA
  ODRASLI - ADT
  DJECA - CHD
  2 komada 1 komad
  Max težina 32 kg po komadu Max težina 23 kg po komadu
  Max dimenzija 158 cm* po komadu
  (zbir 3 dimenzije)
  Max dimenzija 158 cm* po kom.
  BEBE - INF 1 komad
  Max težina 10 kg po komadu
  Max dimenzija 158 cm* po komadu
  + 1 sklopiva dječija kolica ili 1 sjedište za bebu
  *YM stalni putnici
  - imaoci zlatne &
  srebrne kartice
  2 komada 1 komad
  Max težina 32 kg po komadu
  (nema prekoračenja težine)
  Max težina 32 kg po komadu
  Max dimenzija 208 cm* po komadu
  (nema prekoračenja dim.)
  Max dimenzija 158 cm* po komadu
  * Max dimenzija = dužina + širina + visina

  Napomene:

  • Na letovima gdje je Montenegro Airlines operativni prevozilac invalidi mogu besplatno nositi jedna invalidska kolica i/ili druga neophodna pomagala.
  • Ukoliko kombinujete Montenegro Airlinesov let sa letom nekog drugog prevoznika, napominjemo da se pravila za dozvoljeni prtljag drugog prevozioca mogu takođe primijeniti na Montenegro Airlinesov let ukoliko taj prevozilac saobraća na letu sa najvećom razdaljinom u kombinovanom itinereru. Zato vas molimo da pogledate dozvoljenu količinu prtljaga koja je navedena na karti jer ona može biti izražena i u težinskom konceptu kada se ograničava ukupna težina prevezenog prtljaga ali ne i broj komada koji nosite sa sobom npr. 20K ili 30K. Takođe provjerite pravila o prevozu prtljaga drugog prevozioca.
  • U skladu sa US-DOT pravilima prvi prevozilac naveden na vašoj karti određuje pravila za prevoz prtljaga za čitavo putovanje.
 • Predati prtljag - višak prtljaga

  U slučaju da vaš prtljag ne ispunjava uslove navedene u dijelu dozvoljena količina besplatnog prtljaga po pitanju broja komada, težine ili dimenzija za dodatni prtljag je predviđena naplata. Cijene date u donjoj tabeli se primjenjuju na jedan pravac putovanja za putovanja koja počinju letom Montenegro Airlinesa. Pravila i tarife se mogu razlikovati na letovima gdje je operating prevozilac jedan od naših partnera (code-share).

  Cijena za prevoz dodatnog prtljaga zavisi od broja komada, težine i dimenzija svakog od njih, kao i od datuma izdavanja vaše karte.

  * NAPLATA VIŠKA PRTLJAGA U OKVIRU DOZVOLJENE KOLIČINE BESPLATNOG PRTLJAGA *
  PREKORAČENJE TEŽINE / DIMENZIJA ME - RS u okviru
  EVROPE
  BIZNIS
  KLASA
  Dozvoljen broj komada: 2 0 EUR 0 EUR
  Svaki komad u okviru dozvoljenog broja komada,
  čija max dimenzija je 159 cm - 208 cm.
  30 EUR 50 EUR
  Svaki komad, u okviru dozvoljenog broja komada,
  max težina do 32 kg & max dimenz: 159 cm - 208 cm.
  60 EUR 100 EUR
  EKONOMSKA
  KLASA
  Dozvoljen broj komada: 1 0 EUR 0 EUR
  Svaki komad u okviru dozvoljenog broja komada čija
  max težina ne prelazi 32 kg.
  30 EUR 50 EUR
  Svaki komad u okviru dozvoljenog broja komada,
  čija max dimenzija je 159 cm - 208 cm.
  30 EUR 50 EUR
  Svaki komad, u okviru dozvoljenog broja komada,
  max težina do 32 kg & max dimenz: 159 cm - 208 cm.
  60 EUR 100 EUR
  * NAPLATA ZA VIŠAK PRTLJAGA - DODATNI PRTLJAG *
  PREKORAČENJE TEŽINE / DIMENZIJA ME - RS u okviru
  EVROPE
  BIZNIS
  KLASA
  Svaki dodatni komad - 32 kg & 158 cm 30 EUR 50 EUR
  Svaki dodatni komad - max težina do 32 kg 50 EUR 75 EUR
  Svaki dodatni komad
  - max dimenzija 159 cm - 208 cm.
  50 EUR 75 EUR
  Svaki dodatni komad - max dimenzija
  159 cm - 208 cm & max težina do 32 kg.
  100 EUR 150 EUR
  EKONOMSKA
  KLASA
  Svaki dodatni komad - 23 kg & 158 cm 30 EUR 50 EUR
  Svaki dodatni komad - max težina do 32 kg. 50 EUR 75 EUR
  Svaki dodatni komad -
  max dimenzija 159 cm - 208 cm.
  50 EUR 75 EUR
  Svaki dodatni komad - max dimenzija
  159 cm - 208 cm & max težina do 32 kg.
  100 EUR 150 EUR
  * Max težina 32 kg po komadu
  ** Max dimenzija 208 cm po komadu, (208 cm = dužina + širina + visina)
  *** Svaki komad teži od 32 kg i/ili dimenzija preko 208 cm tretira se kao kargo (cargo@montenegroairlines.com)
 • Opasne materije i zabranjeni predmeti

  Opasne materije su predmeti ili supstance koje mogu izazvati rizik po zdravlje, sigurnost, imovinu ili okolinu.

  Za prevoz ovakvih materija postoje posebna pravila.

  Sa sobom ni u ručnom ni u predatom prtljagu nije dozvoljeno nositi sledeće predmete

  • alkoholna pića sa više od 70% alkohola
  • eksplozive tj. naprave za vatromet, municiju koja sadrži eksploziv, zapaljive projektile
  • elektro-šok oružja
  • infektivne supstance npr. uzorke za dijagnostiku
  • korozivne materijale
  • namagnetisane materijale
  • naprave koje u radu koriste tečni kiseonik
  • naprave za onesposobljavanje – biber sprej ili slične supstance koje nadražuju ili onesposobljavaju
  • oksidirajuće materijale npr. hlor i izbjeljivač
  • organske perokside npr. učvršćivač za staklena vlakna
  • otrovne supstance npr. pesticide, insekticide
  • radio-aktivni materijal
  • šibice koje se pale na svakoj podlozi
  • upaljače sa plavim plamenom i elektronske upaljače za cigarete
  • zapaljive ili samozapaljive tečnosti ili materijale npr. plin i posude sa plinom, boje, razređivače, tečnosti sa više od 80% alkohola, ugalj

  Opasne materije i predmeti sa donje liste se mogu prevoziti uz poštovanje posebnih pravila

  • aerosoli
  • alkoholna pića
  • bezbjedonosna pakovanja kao što su ataše torbe, kase za gotovinu koja sadrže opasne materije kao što su litijumske baterije i/ili pirotehničke materijale
  • elektronski uređaji sa litijum jonskom baterijom
  • energetski efikasne sijalice · invalidska kolica na baterije
  • izolovana pakovanja sa rashlađenim tečnim azotom (dry shipper)
  • kiseonik ili boce kiseonika za medicinsku upotrebu
  • lampe za ronjenje
  • litijum jonske baterije
  • male boce nezapaljivog gasa
  • medicinski kiseonik
  • municija
  • oprema za kampovanje
  • predmeti koji proizvode visoke temperature
  • prenosivi medicinski elektronski uređaji
  • prsluci za spasavanje
  • ranci za spasavanje zatrpanih lavinom
  • šibice
  • srčani pesmejkeri
  • suvi led
  • upaljači za cigarete
  • uvijači za kosu sa ugljovodoničnim gasom
  • živin meteorološki barometer ili termometar

  Detaljne informacije o prevozu opasnih materija možete naći ovdje .

  U skladu sa Zakonom o Vazdušnom saobraćaju ("Službeni list CG", br. 30/12), Agencija za civilnu avijaciju je definisala listu predmeta koji se ne mogu transportovati u ručnom i predatom prtljagu. Molimo vas da na preuzmete donje dokumente i upoznate se sa pravilima.

  Predmeti zabranjeni u ručnom prtljagu

  Predmeti zabranjeni u predatom prtljagu

  Zabranjeni predmeti

 • Posebni predmeti

  Lako lomljivi predmeti, osjetljive konstrukcije, umjetnine, krhki ili precizni predmeti, koji se inače ne prihvataju u registrovanom - predatom prtljagu, biće prihvaćeni na prevoz samo ukoliko su originalno fabrički zapakovani u kartonsku kutiju, tubu od čvrstog kartona, ili sanduk posebno konstruisan za slanje ovakvih predmeta. Na poseban zahtjev, ove lako lomljive/kabaste stvari biće prevezene na putničkom sjedištu uz izvršenu naplatu po kilogramu viška prtljaga, a najmanje 75% od primjenjive putničke tarife. Kada se takvi predmeti primaju u registrovanom prtljagu ovaj će biti obilježen "Liability release" priveskom.

  U posebne predmete spadaju:

  • lako lomljivi predmeti;
  • umjetnički predmeti;
  • porcelan/keramika;
  • elektronski uređaji, čija upotreba tokom leta može biti zabranjena da bi se izbjeglo ometanje komunikacione i navigacione opreme aviona. Ovdje spadaju mobilni telefoni, radio i TV uređaji, CD player-i, video kamere, lap-top kompjuteri, igračke sa daljinskim upravljačem i sl.
  • predmeti od stakla, kristala;
  • pakovanje alkohola: pripremljeno za ručni prtljag u duty-free prodavnici;
  • muzički instrumenti;
  • pribor za fotografisanje: sijalice za blic moraju biti u originalnom fabričkom pakovanju;
  • torbe/kutije/ranci: moraju biti dovoljno izdržljivi, bezbjedno zatvoreni tako da pružaju zaštitu sadržini oštećenja;
  • kese sa odjećom: samo jedna kesa sa odjećom. Kada se prihvata kao predati prtljag obilježava se priveskom na kom stoji "liability release";
  • oprema za sport/rekreaciju: osim za specifične predmete, ova oprema ne ulazi u dozvoljenu količinu besplatnog prtljaga;
  • naliv-pera, upaljači za cigarete ili drugi predmeti sa tečnim sadržajem znaju da ispuštaju tečnost na visini. Putnicima preporučiti da isprazne predmete ili da dobro obezbijede predmet da tečnost ne iscuri.
 • Prevoz neregistrovanog prtljaga na putničkom sjedištu - CABIN BAGGAGE (CBBG)

  Možete unaprijed dogovoriti da lomljive predmete, slike, razna pomagala (štake, hodalice), roll up, respiratore kiseonika ili muzičke instrumente prevezete na putničkom sjedištu. Težina ovog prtljaga ne smije biti veća od 75 kg, ne ulazi u besplatnu količinu prtljaga i naplaćuje se posebno.

  Prtljag smješten na sjedištu (CBBG) ne smije svojim dimenzijama da prelazi van sjedišta. Maksimalne dozvoljene dimenzije za violončelo (sa kutijom) su: 55x49x140 na Embraeru i 50x42x150 na Fokeru. Maksimalne dozvoljene dimenzije za ostali CBBG su: 55x49x100 na E195 i 50x42x110 na F100.

 • Elektronski uređaji

  Lični elektronski uređaji koji se nalaze u čekiranom (predatom) prtljagu moraju da budu potpuno isključeni i efektivno zaštićeni od slučajnog aktiviranja. Kako bi se osiguralo da se isti neće uključiti tokom prevoza, svaka aplikacija, alarm ili unaprijed podešena konfiguracija koja ga može aktivirati mora da bude isključena ili deaktivirana.

  Lični elektronski uređaji koji se nalaze u čekiranom prtljagu moraju se zaštiti adekvatnim pakovanjem ili oblaganjem ili se moraju spakovati u čvrstu vrećicu koja će biti zaštićena adekvatnim oblaganjem (npr. tkaninom).

  Hoverbord uređaj i Samsung Galaxy note 7 telefoni obavezno moraju biti u ručnom prtljagu.

  Bezbjednost putnika i posade je najvažniji prioritet Montenegro Airlinesa.

  EASA - Bilten sa informacijama o sigurnosti

 • Prevoz kućnih ljubimaca

  Prevoz kućnih ljubimaca u kabini (PETC)

  U putničkoj kabini se mogu prevoziti samo životinje manjih dimenzija (ali ne u staranju nepraćenog djeteta) i to: psi, mačke, male pripitomljene ptice, ili mali glodari (zec, hrčak, morsko prase). Montenegro Airlines ne prihvata gmizavce na prevoz.

  Za prevoz životinje avionom morate obezbijediti odgovarajući prozračni transporter napravljen od čvrstog materijala (plastike, fiberglasa, drveta, metala i sl.), sa nepromočivim dnom, ili kavez sa pokrivačem od tkanine za male ptice (kanarinac, papagaj). Maksimalna težina transportera i životinje je 8 kg, a veličina ne smije da prelazi dimenzije ručnog prtljaga, odnosno 55 x 40 x 20 cm. Dozvoljeno je smjestiti nekoliko istorodnih životinja u jedan kontejner dok god njihova težina ne prelazi maksimalnu dozvoljenu. PETC mora biti jedini ručni prtljag i smješta se ispod sjedišta ispred Vas. Na bezbjednosnoj kontroli životinja se vadi iz ambalaže i prolazi rendgen mašinu zajedno sa vlasnikom, dok ambalaža prolazi provjeru sa ostalim prtljagom.

  Prevoz životinja u kabini se naplaćuje se u fiksnom iznosu, i to: 20 EUR po pravcu za letove između Crne Gore i Srbije i 30 EUR po pravcu za letove između Crne Gore i ostatka evropskih zemalja.

  Prevoz kućnih ljubimaca u odjeljku za prtljag (AVIH)

  Montenegro Airlines na svojim letovima prihvata AVIH kao registrovani - predati prtljag. Tri mlade životinje istoga kota mogu se smjestiti u isti transporter. Dvije (2) odrasle životinje, od kojih svaka ima manje od 14 kg, mogu se smjestiti u isti transporter ukoliko žive zajedno. Transporter mora biti dovoljno velika da životinja(e) može da se uspravi, okreće, i prirodno leži. Prihvatljiva je ambalaža napravljena od fiberglasa ili čvrste plastike, koja može da se zaključa i koja se ne može oštetiti zubima ili kandžama.

  Maksimalne dimenzije transportera su 91 x 60 x 66 cm, a najveća dozvoljena težina je 50 kg.

  AVIH ne spada u besplatan prtljag. Naplaćuje se u fiksnom iznosu, i to:

  AVIH (životinja + kavez + hrana) Region (ME-RS) Evropa
  do 20 kg 30 EUR po pravcu 60 EUR po pravcu
  od 21 do 40 kg 45 EUR po pravcu 90 EUR po pravcu
  od 41 do 50 kg 100 EUR po pravcu 150 EUR po pravcu
  Životinje teže od 50 kg prevoze se kao kargo.

  Psi vodiči

  Slijepi, slabovidi i gluvi putnici mogu putovati u pratnji psa vodiča koji vezan pojasom za pse vodiče i sa korpom za njušku sjedi kod nogu svoga vlasnika. Prevoz pasa vodiča je besplatan na linijama Montenegro Airlines-a.

  Prevoz kućnih ljubimaca - potrebna dokumenta

  Ako planirate da na put krenete sa svojim kućnim ljubimcem (psom, mačkom ili ljubimcem iz porodice kuna), treba da obezbijedite sva dokumenta obavezna po zakonu zemlje opredjeljenja. Potrebne informacije mogu se dobiti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu svake zemlje ponaosob.

  Jedan od osnovnih kriterijuma za putovanje pasa, mačaka i kuna, koji je zajednički za sve države, jeste da su zdravi i sposobni za putovanje, što se potvrđuje potpisom veterinara u pasošu životinje, zatim da su redovno vakcinisani protiv bjesnila, te da im je ugrađen mikročip ili tetovir broj. Ljubimce treba očistiti od crijevnih parazita i krpelja 24 do 48 časova prije putovanja avionom.

  Pasoš za životinje je dokument, odnosno knjižica, koju izdaje i ovjerava ovlašćena veterinarska ustanova i u kojoj se navodi:

  • datum okota/ starost, rasa, pol i boja krzna;
  • broj mikročipa/ tetovir broj, datum obilježavanja i mjesto na životinji na kom se on nalazi;
  • datum vakcinacije protiv bjesnila;
  • naziv proizvođača vakcine, naziv vakcine i serijski broj;
  • datum kada životinja treba da primi revakcinu.

  Za prevoz pasa avionom preporučuje se da se pas ne hrani najmanje 6 sati prije leta, i da mu se ne daje voda 2 sata prije polijetanja.

  Više informacija o potrebnim dokumentima po pojedinim zemljama možete naći ovdje .

 • Sportska oprema

  Ako ste jedan od putnika koji svoj odmor žele da provedu aktivno, svoju sportsku opremu možete prevesti našim avionima, ali je potrebno da takav prevoz prijavite unaprijed.

  Montenegro Airlines naplaćuje specijalnu cijenu za prevoz sportske opreme kao viška prtljaga, koja se primjenjuje za samo 1 komplet po putniku. Sportska oprema je podijeljena u tri kategorije: malu, srednju i veliku. Za opremu koja nije navedena u ovoj tabeli naplaćuje se cijena u skladu sa težinom i/ili dimenzijama odgovarajuće kategorije.

  Tako npr. cijena prevoza za hoverboard težine do 32 kg iznosi 50 eura između Crne Gore i Srbije, donosno 70 eura između Crne Gore i zemalja EU.

  Cijene prevoza za hoverboard težine od 32 do 50 kg iznosi 100 eura za prevoz između Crne Gore i Srbije, odnosno 130 eura za prevoz između Crne Gore i zemalja EU.

  MALA (do 15 kg i/ili 140 cm)

  VRSTA OPREME NAPLATA MAX. DIMENZIJE
  ME-RS ME-EU L W H
  Standardne skije i skije za slalom na vodi*, skejtbord, golf oprema, oprema za ribolov Ulazi u količinu besplatnog prtljaga. Svako prekoračenje težine/ dimenzija naplaćuje se po tarifi za višak prtljaga za YM letove ili specijalna tarifa (data niže u tabeli), što god je povoljnije za putnika. 140 cm 68 cm 68 cm
  25 EUR 30 EUR

  SREDNJA (16-32kg i/ili 141-200 cm)

  VRSTA OPREME NAPLATA MAX. DIMENZIJE
  ME-RS ME-EU L W H
  Skije*, bicikli, ronilačka oprema, sportsko i lovačko oružje, surfing daske** - 200 cm 106 cm 38 cm
  50 EUR 70 EUR 200 cm 122 cm 7 cm

  VELIKA (od 33 do max. 50kg i/ili od 201 cm do max. 270 cm)

  VRSTA OPREME NAPLATA MAX. DIMENZIJE
  ME-RS ME-EU L W H
  Oprema za jedrenje na dasci (windsurfing); kanui, kajaci***; koplja - 270 cm 61 cm 46 cm
  100 EUR 130 EUR 270 cm 83 cm 15 cm

  Napomene:

  * Skije koje prelaze dozvoljene dimenzije od 140 cm, biće tretirane kao srednja kategorija (140-200 cm).

  ** Sve surfing daske koje premašuju 200 cm biće tretirane kao windsurfing oprema.

  *** Kajaci staklene konstrukcije se ne prihvataju na prevoz!

  OPIS SPORTSKE OPREME

  TIP OPIS/ KVOTA
  Standardne i skije za slalom na vodi
  • Par standardnih skija sa parom štapova i čizama
  • Daska za skijanje sa parom čizama
  • Par standardnih ili skija za slalom na vodi
  Golf oprema
  • Jedna golf torba sa parom golf cipela.
  Oprema za ribolov
  • Najviše dva štapa za pecanje i jedan blinker, jedan kofer za pribor ili ranac, 1 mreža za ribu, par čizama.
  Skejtbord
  • Max. 1 skejtbord po putniku.
  Bicikli
  • Bicikl treba da je prigodno zapakovan, sa bočno učvršćenim upravljačem i skinutim pedalama i ispumpanim gumama, upakovan u svoju torbu, ili umotan u zaštitni materijal (najlon itd.). Prilikom rezervisanja, bukirati kao specijalni prtljag. Montenegro Airlines ne može obezbijediti kutiju za isto.
  Ronilačka oprema
  • Ronilačko odijelo
  • 1 prazna boca za vazduh*
  • 1 regulator
  • 1 nosač za bocu
  • 1 manometar
  • 1 maska
  • par peraja
  • 1 disaljka
  • 1 nož
  • 1 podvodna puška
  • 1 pojas za spasavanje
  * Na prijemu obavezno otvaranjem ventila provjeriti da li je boca prazna.
  Sportsko i lovačko oružje
  • 1 sanduk sa najviše 2 puške (ili 1 kutija sa najviše 5 pištolja)
  • 5 kg municije
  • 1 sportska strunjača
  • 1 prigušivač
  • 1 teleskop za pušku
  • 1 mali puščani alat
  Surfing daska
  • Jedna daska za surfing
  Oprema za jedrenje na dasci (Windsurfing)
  • Daska
  • Jarbol
  • Bum (viljuškasti debljenjak)
  • Jedro
  Kanui, kajaci
  • Kajak/ kanu
  • Par vesala pričvršćenih uz kajak/kanu ili upakovanih u kutiju

  Kako bi dobili odobrenje Montenegro Airlinesa za prevoz sportske opreme potrebno je da taj zahtjev najavite ranije i to:

  • Sportski pištolj/ puška minimum 72 sata prije planiranog leta;
  • Velika sportska oprema (kajt, kajak, bicikla itd.) minimum 7 dana prije planiranog leta;
  • Ostala sportska/ manja oprema potrebno je da se prijavi na dan putovanja, odnosno prilikom čekiranja (skije, ski bord, štapovi za golf, štapovi za pecanje itd.)
 • Oružje i municija

  Od vatrenog oružja MA prihvata na prevoz:

  • pištolje za ličnu zaštitu ili ono koje nosi obezbjeđenje štićenih ličnosti, kao i sportsko oružje.

  Sljedeće vatreno oružje se smatra sportskim:

  1. oružje za pucanje na divljač, ptice i druge životinje,
  2. oružje za pucanje na metu, glinene golubove i takmičarsko pucanje i
  3. vazdušne puške i pištolji, pištolji i puške sa strelicama kao punjenjem, pištolji starteri.

  Vatreno oružje se prevozi isključivo u bagažniku vazduhoplova i uz poštovanje strogih procedura u cilju obezbjeđivanja sigurnosti putnika i članova posade, kako u vazduhoplovu, tokom leta, tako i na aerodromima polaska i dolaska.

  Ukoliko putnik planira da preveze oružje i municiju kao predati prtljag, neophodno je da to prijavi prilikom pravljenja rezervacije minumum 72 sata prije leta, radi dobijanja saglasnosti - potvrde o prevozu, navodeći tačnu vrstu oružja i količinu municije kao i zemlju krajnjeg odredišta, radi dobijanja saglasnosti za pomenuti prevoz.

  Zakonske odredbe i drugi propisi

  Procedure o prevozu vatrenog oružja usklađene su sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju (član145), Pravilnikom o načinu predaje i vraćanja hladnog i vatrenog oružja i municije u civilnom vazdušnom saobraćaju, kao i ICAO Dokumentom 8973, izdanje 9, te CAT.GEN.MPA. 160 AIR OPS Annex I to VIII (Easy Acces Rules).

 • Neregularnosti sa prtljagom

  U slučaju bilo koje neregularnosti sa prtljagom (izgubljeni/ oštećeni prtljag, kao i kašnjenje prtljaga) obavezno ODMAH po slijetanju prijavite neregularnost lokalnoj službi "Izgubljeno i nađeno" koja postoji na svakom aerodromu, uglavnom u blizini traka za preuzimanje prtljaga.

  Molimo sačuvajte sva putna dokumenta i nakon leta (avionsku kartu, svoj primjerak prtljažnog privjeska, bording kartu). Ukoliko kasnije budete željeli da podnesete zahtjev za nadoknadu štete možete ga dostaviti na:

  • e-mail: baggage.claim@montenegroairlines.com
  • telefon: +382 20 445 121
  • fax: +382 20 445 161
  • adresa: Centralna služba traganja za prtljagom, Sektor Zemaljske operative, Montenegro Airlines, Aerodrom Golubovci

  Za procesuiranje Vašeg predmeta molimo Vas da dostavite sljedeća dokumenta:

  • OŠTEĆEN PRTLJAG
   • DPR (zapisnik o oštećenom prtljagu)
   • Elektronska karta
   • Boarding karta
   • Baggage tag
   • Račun od kupovine kofera
   • Fotografije oštećenog prtljaga
   • Instrukcije za plaćanje (na ime nosioca DPR zapisnika)
  • KAŠNJENJE PRTLJAGA
   • PIR (zapisnik o kašnjenju prtljaga)
   • Elektronska karta
   • Boarding karta
   • Baggage tag
   • Spisak stvari iz kofera sa iskazanim vrijednostima
   • Računi za neophodnu kupovinu stvari (maksimum 75 € za ekonomsku klasu i 110 € za biznis klasu)
   • Račun za gorivo ili taksi prilikom preuzimanja prtljaga
   • Instrukcije za plaćanje (na ime nosioca PIR zapisnika)
  • NESTALE STVARI IZ PRTLJAGA
   • DPR (zapisnik o oštećenom prtljagu)
   • Zapisnik iz policije o nestalim stvarima
   • Elektronska karta
   • Boarding karta
   • Baggage tag
   • Računi nestalih stvari
   • Instrukcije za plaćanje (na ime nosioca DPR zapisnika)

  Nekompletna dokumentacija se neće razmatrati.

  Reklamacije za oštećenje prtljaga neće se uzimati u razmatranje ukoliko putnik nije zahtjevao reklamaciju prevoziocu odmah po otkriću štete, ili najkasnije u roku od 7 dana od dana preuzimanja prtljaga. U slučaju kašnjenja ili gubitka prtljaga, reklamacije treba podnijeti u roku od 21 dan od dana kada je zakašnjeli prtljag preuzet ili je trebalo da bude isporučen. Reklamacija mora biti u pisanoj formi i podnijeta u pomenutim rokovima.