Montenegro Airlines

Бронирование

Расписание рейсов

Статус поездки

Гостиницы

Rent-a-car
больше вариантов
закрыть
Бронирование
Туда-обратно
В одну сторону
Стыковочные рейсы
+
Взрослые
>12 г.
+
Дети
2-11 г.
+
Младенцы
<2 г.
Поиск отеля подходящий тебе
Booking.com
Продолжите свое путешествие с нашими партнерами
Sixt.de

Ганновер

Ганновер - Montenegro Airlines

Телефон:

 • 19804 - Информация, бронирование, продажа билетов
 • + 382 20 228 187 - Для международных звонков

e-mail:

 

Poštovani putnici,
sa velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da Montenegro Airlines, nacionalna avio-kompanija Crne Gore, nakon komercijalnog prekida rada uslovljenog pandemijom COVID-19, postupno obnavlja saobraćaj. Prvi let je obavljen 12. juna 2020. godine za Ljubljanu. Destinacije ka kojima smo obnovili saobraćaj su sljedeće: Ljubljana, Beograd, Frankfurt, Pariz, Cirih, Diseldorf, Kopenhagen, Hanover, Lion, London, Beč i Rim.

Uspostavljenje saobraćaja ka ostalim destinacijama u redovnom saobraćaju, kao i postepenu normalizaciju očekujemo u skladu sa poboljšanjem stanja broja oboljelih od Covid-19 u tim državama, kao i mjerama ograničenja za putovanja.

Naš tim neumorno radi na održavanju najviših higijenskih standarda i primjeni svih neophodnih mjera bezbjednosti, a sve mjere su usklađene sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i Evropske agencije za vazduhoplovnu sigurnost (EASA). Bezbjednost putnika i posade je uvjek naš prioritet.

*Napomena

S obzirom da je red letenja podložan izmjenama i zavisi od odluka i smjernica Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore, domaćih, stranih i međunarodnih tijela i organa nadležnih za oblast civilne avijacije, odnosno od izmjena ograničenja putovanja u državama ka kojima saobraćamo, molimo vas da za informacije, rezervacije i kupovinu karata pozovete

 • Call centar + 19804,
 • Za pozive iz inostranstva + 382 20 22 81 87

e-mail: booking@montenegroairlines.com

 

Uputstva za ulazak u Njemačku

Na osnovu aktuelnih mjera koje se odnose na ulazak u SR Njemačku iz rizičnih područja svako lice koje ulazi u Njemačku, a koje je 14 dana prije ulaska boravilo u rizičnom području (uključujući Crnu Goru) obavezno je da se po stupanju na njemačku teritoriju direktno uputi prema mjestu boravka/stanovanja; samoizoluje u objektu stanovanja/boravka do dobijanja rezultata (negativnog) testa na COVID-19, odnosno po dostavljanju negativnog testa na korona virus lokalnim zdravstvenim vlastima, kontaktira email-om ili telefonom nadležnu zdravstvenu kancelariju u mjestu boravka/stanovanja. Napominjemo da su putnici u obavezi da popune dvije tzv. kartice za lociranje putnika - PLCs (passenger locator card). Jedna kartica ostaje kod putnika, a druga se proslijeđuje lokalnim zdravstvenim vlastima, kako bi nadgledale poštovanje mjera samoizolacije.

PLC forma

Prilikom ulaska u SR Njemačku iz rizičnog područja obavezno je testiranje na COVID-19. Ukoliko lice koje dolazi iz rizičnog područja može da dokaže da nije zaraženo COVID-19 (negativan test ne stariji od 48h izdat od strane priznate biološko-molekularne laboratorije), karantin nije obavezan u većini saveznih pokrajina. Robert Koh institut (RKI) je uvrstio Crnu Goru na pozitivnu listu zemalja čije molekularno-biološke testove (PSR) na korona virus (SARS-CoV-2) smatra validnim. Međutim, određene pokrajine zahtijevaju dodatni test nakon nekoliko dana. Alternativno, a što i dalje važi za putnike iz Crne Gore, testiranje je potrebno i moguće obaviti po ulasku u SR Njemačku na graničnim prelazima, uključujući aerodrome, ili u mjesti boravka/stanovanja.

Test je, za sada, besplatan za putnike iz rizičnih područja i to do 72h nakon ulaska na njemačku teritoriju. Ukoliko se testiranje ne obavi u navedenom roku, testiranje je obavezno uraditi u roku od 14 dana od ulaska, ali plaćanje testa je o trošku putnika. Za putnike koji dolaze iz područja koja nijesu rizična, testovi će biti besplatni do 14. septembra 2020. godine.

Rezultate testa je potrebno sačuvati/zadržati najmanje 14 dana nakon ulaska u Njemačku, bez obzira da li je test urađen prije ili nakon ulaska, te isti dostaviti lokalnom zdravstvenom organu, na zahtjev. Lica koja se ne testiraju u roku od 14 dana od ulaska iz rizičnog područja, odnosno ne testiraju se u skladu sa obavezom, rizikuju plaćanje visokih kazni, u skladu sa lokalnim propisima (do 25 000 eura). Budući da ste kao  putnici u međunarodnom saobraćaju informisani o svojim obavezama, očekujemo da savjesno ispoštujete navedenu obavezu  (bez da vam se uruči bilo kakva naredba ili rješenje).

Lica koja tranzitiraju preko njemačke teritorije ne podliježu mjeri samoizolacije, ali nemaju pravo zadržavanja i obavezna su da odmah napuste SR Njemačku. Podrazumijeva se da navedena lica nemaju simptome COVID-19.

Prema najavama, počev od oktobra 2020. godine, lica koja doputuju iz rizičnih područja će moći da prekinu samoizolaciju najranije petog dana od datuma ulaska, uz negativan test na COVID-19.

Podsjećamo da ulazak i boravak građana Crne Gore u SR Njemačku i dalje nije moguć, osim u slučaju tzv. važnih razloga.

Važni razlozi za ulazak iz trećih zemalja su:

 • njemački državljani, građani EU i državljani trećih zemalja sa postojećim pravom boravka u Njemačkoj;
 • zdravstveni radnici i zdravstveni istraživači, kao i osoblje za njegu starijih lica;
 • strani kvalifikovani i visokokvalifikovani radnici čije je zapošljavanje neophodno iz ekonomske perspektive i čiji se rad ne može odložiti ili obavljati u inostranstvu;
 • osoblje angažovano u prevozu robe kao i drugo transportno osoblje;
 • sezonski radnici u poljoprivredi;
 • pomorci;
 • strani studenti čije se studije ne mogu u potpunosti organizovati iz inostranstva;
 • strani članovi porodice koji dolaze u okviru spajanja porodice, kao i posjete iz hitnih porodičnih razloga;
 • lica kojima je potrebna međunarodna zaštita ili zaštita iz drugih humanitarnih razloga;
 • diplomate, zaposleni u međunarodnim organizacijama, vojno osoblje i humanitarni radnici za vrijeme obavljanja svojih dužnosti;
 • "njemački imigranti";
 • putnici u tranzitnom saobraćaju.

Napominjemo da se boravak u turističke svrhe ne smatra važnim razlogom.

Prethodno mjesto boravka putnika je presudno za utvrđivanje mogućnosti ulaska, a ne njihova državljanstva.

Više informacija možete pronaći na linku Ministarstva unutrašnjih poslova SR Njemačke: www.bmi.bund.de/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs

 


Vodimo vas u Hanover

Iako možda Njemačku ne doživljavate kao pravu turističku destinaciju predlažemo da se ipak potrudite da vas put bar jednom dovede do ove države. U Njemačkoj turisti preferiraju i najčešće idu ka Minhenu, Lajpcigu i/ili Berlinu, a mi smo se ipak odlučili za grad u saveznoj pokrajini Donja Saksonija, a evo i zašto:

Iako sada Hanover izgleda kao nov i moderan grad on ima veoma dugu i zanimljivu istoriju. Najpoznatija znamenitost grada je Nova gradska vijećnica, građevina koja je zapanjujuća ne samo spolja, već i iznutra. Dramatična istorija grada postaje vam jasnija kada pogledate minijaturne modele ovog grada iz 1689, 1939, 1945. godine kao i model današnjeg izgleda. Kako biste najbolje uporedili modele sa trenutnim izgledom grada predlažemo da uživate u pogledu sa vrha kupole i iz sopstvene perspektive uočite promjene. A do vrha kupole ćete doći zakrivljenim, paraboličnim liftom, jedinim takve vrste u Evropi. Vožnja će vjerovatno izazvati neobičan osjećaj zbog ugla kojim se krećete duž oblika kupole.

Iza Nove gradske vijećnice nalazi se veliko vještačko jezero Mašze (Maschsee) površine 78 hektara. Na jezeru je zimi dozvoljeno klizanje kada je led deblji od 13 cm. Do jezera se dolazi kroz Ajlenride (Eilenriede) šumu koja se prostire na oko 640 hektara i koja je po površini veća od londonskog Hajd parka. Možete birati između sportova na vodi, vožnje čamcem po jezeru ili vožnje brodićem rječicom Zambezi koja vijuga kroz šumu. Zanimljivo je da rijeka vodi kroz dio zoološkog vrta u kojem se nalaze afričke životinje, tako da ukoliko se odlučite za vožnju brodićem životinje ćete posmatrati iz sasvim neobičnog ugla.

Pravi dragulj Hanovera koji ne smijete propustiti da posjetite je barokni vrt Herenhojzer gerten (Herrenhäuser Gärten). Uživaćete u šetnji usred raskošno oblikovanih cvjetnih aranžmana, brojnih fontana i skulptura baš kao i dame i gospoda iz prošlih vjekova, jer je vrt sačuvao svoju autentičnost do danas. Osim egzotičnih biljaka iz cijelog svijeta u vrtu se nalazi najveća svjetska kolekcija orhideja, akvarijum sa preko šest hiljada vodenih biljaka ali i predstavnici životinjskog svijeta. Nama zanimljiv dio vrta je i vještačka pećina napravljena 1676. godine. Sastoji se od tri prostorije, a prvobitno je služila za rashlađivanje u toplim ljetnjim mjesecima. Pećina je između 2001. i 2003. godine preuređena. Svjetski poznata umjetnica Niki de Saint Phalle pretvorila je u mjesto misterije, koristeći slomljena ogledala i različite uglove. Moderna umjetnost smještena u baroknom okruženju sigurno će oduševiti i vaša čula.

Interesantno je da gdje god da se nalazite u Hanoveru samo 10 minuta hoda vas dijeli od nekog parka, jer je ovo možda najzeleniji grad u Njemačkoj sa šumom u gradu i oko 500 km biciklističkih staza.

Kada je u pitanju Stari grad Hanover najbolje ga je opisati kao jezgro pomiješanih starih šarenih kuća sa zgradama od crvene cigle koje su prekrivene bršljanom. U "stara vremena" vratiće vas popločane ulice i drvene kuće koje su nakon Drugog svjetskog rata sakupljene iz cijelog grada i prebačene ovdje u Stari grad Hanover. U blizini se nalazi crkva Egidienkirhe (Aegidienkirche), građevina koja je ostala nerekonstruisana da usred obilja ljepote podsjeća na tragediju rata.

Zanimljiva istorija kraljevskih porodica

Ćerka kralja Nikole I Petrovića Njegoša, Ana, bila je udata za njemačkog princa Franca Batenberga, živjeli su u Darmštatu. Najmlađi sin kralja Nikole, Petar, školovao se četiri godine u internatu u Hajdelbergu, a državnu maturu polagao je u Štutgartu. Poslanstvo Njemačke otvoreno je na Cetinju 1906. godine. A ono što ove dvije zemlje veže već 120 godina je i princeza Milica koja je "dovela" golf na Balkan. Ona je pokroviteljica golf kluba osnovanog na Cetinju 1906. godine i njoj je pripala čast da izvede prvi udarac. Zapravo, riječ je o njemačkoj princezi Juti fon Meklenburg-Strelic koja se 1899. godine na Cetinju udala za prijestolonasljednika Danila, sina kralja Nikole I Petrovića Njegoša, prihvatila pravoslavnu vjeru i dobila ime Milica.

Iako bismo vam mogli pisati o još mnogim znamenitostima ovog grada sajmova, grada muzeja, pozorišta, galerija... ostavljamo vam da sami steknete utisak, jer postoje utisci koji se moraju doživjeti. Mi smo tu da vas povedemo do Hanovera.

Ugodan let.

Vaš Montenegro Airlines